PODRŠKA HORA MANIFESTACIJI PLAVI DANI

Manifestacija “Plavi dani” u Lajkovcu, koja će se prve sedmice aprila održati po prvi put na inicijativu i u organizaciji Udruženja “BaziMili”, povodom Svetskog dana osoba sa autizmom, podržana od strane Ministarstva za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja – Odseka za zaštitu osoba sa invaliditetom ministarstva, kao i Saveza “Autizam Srbija” – Autizam Evropa, animirala je veliki broj učesnika, među kojima je i Mešoviti hor Kulturnog centra”Hadži Ruvim” Lajkovac.

Dugogodišnji rukovodilac lajkovačkog hora, dirigent mr Uroš Stepanović kaže, da je odrastao uz roditelje defektologe, da su mu problemi osoba sa autizmom i drugim teškoćama u razvoju bliski  i da oduvek ima načelno izraženu empatiju, posebno prema ovim kategorijama. Ističe i da su njihovi problemi i problem njihovih porodica zajednički problemi svih nas i da je najmanje što hor može da učini, da svojim prisustvom podrže manifestaciju i muzikom koji je njihov dar od Boga daju svoj doprinos:   

“Centralnog dana manifestacije, na Gradskom trgu u nedelju, 2. aprila, od 12 časova, na Svetski dan osoba sa autizmom, učešćem  na manifestaciji Plavi dani izražamo podršku deci i roditeljima, sa željom da se upoznamo i ulepšamo jedni drugima dan.

Pevaćemo dve numere: Ajde Jano i Zaspalo je Marče. Obe pesme su sa Kosova i Metohije. Nadamo se da ćemo kod posetilaca i učesnika manifestacije probuditi najtananije emocije, jer muzika je najlepši put za to. Nadam se, da ćemo svi zajedno doprineti povećanju vidljivosti osoba sa autizmom, kao i poboljšanju  njihovog položaja u lokalnoj zajednici. Zato je važno, da nas tog dana bude što više na Gradskom trgu u Lajkovu”

S obzirom na veliki broj učesnika, hor se odlučio za izvođenje dve efektne numere, kako nebi bespotrebno pretrpavali program kolažnog tipa.

Uroš je otac četvoro dece, koja su muzički izuzetno nadarena i svako od njih svira različite instrumente. Lajkovačka publika je već imala priliku da ih upozna na nastupima, a u znak podrške osobama sa autizmom nastupiće u Lajkovcu zajedno sa horom i sada u Lajkovcu na Svetski dan osoba sa autizmom.

Prethodne dve decenije, Мешšoviti hor Kulturnog centra”Hadži Ruvim” Lajkovac, koji je svojim postojanjem dao jednu posebno prefinjenu notu ovoj sredini, učestvovao je u različitim postavama na gotovo svim važnijim manifestacijama u Lajkovcu i u regionu, a njegova podrška i učešče na prvoj manifestaciji Plavi dani je od velikog značaja.

Manifesticija je podržana od strane Ministarstva za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja, Odseka za zaštitu osoba sa invaliditetom pomenutog ministarstva, kao i Saveza “Autizam Srbija” – Autizam Evropa.

 

Related posts

Leave a Comment