DOPRINOS  PU “LEPTIRIĆ” MANIFESTACIJI PLAVI DANI

Manifestaciju “Plavi dani”, koja će se prve sedmice aprila u Lajkovcu održati po prvi put, podržaće i Predškolska ustanova „Leptirić“.  

Povodom obeležavanja Svetskog dana osoba sa autizmom, mališani lajkovačkog “Leptirića” nastupiće centralnog dana manifestacije 2. aprila u programu na Gradskom trgu, a podršku će dati i  puštanjem plavih balona u vazduh, što će na poseban način simbolizovati učešće najmlađih u ovoj manifestaciji.

Na Gradskom trgu nastupiće pripremno predškolska grupa celodnevnog boravka vaspitačica Jasmine Petrović i Milice Marković, sa koreografijom “Ram, ram, zam”, sa kojom su upravo nedavno učestvovali na Festivalu muzičkog stvaralaštva u Smederevu.

“Lajkovački predškolci su sa ovom koreografijom nastupili u Smederevu u kategoriji muzičko scenskog stvaralaštva, kao i u kategoriji „doživljaj muzike kroz pokret“. Ova kategorija je uvedena u skladu sa Novim osnovama programa, tzv. „Godine uzleta“ koji podržava slobodnu i spontanu dečiju igru, pa je ova koreografija u potpunosti prikladna za predstojeću manifestaciju” – pojasnila je direktorka ustanove Mila Mitrović Lončar.

Govoreći o motivima za učešće na manifestaciji Plavi dani, direktorka “Leptirića” kaže:   

“Motiv za učešće je želja da manifestaciju podržimo u cilju što veće vidljivosti dece sa autizmom, i dece i njihovih porodica, kao i u cilju pružanja pune podrške deci sa autizmom i njihovim porodicama, a prvenstveno podizanje svesti o autizmu i poboljšanje njihovog položaja u lokalnoj zajednici. Cilj je i da, i kod dece na predškolskom uzrastu razvijamo toleranciju za prihvatanje različitosti. Plave dane podržavamo i puštanjem plavih balona u vazduh, što će na poseban način simbolizovati učešće najmlađih u ovoj manifestaciji. Biće ovo prilika i za sve naše sugrađane, da svojim prisustvom podrže manifestaciju.”

Inače, PU “Leptirić” je svojim dosadašnjim angažovanjem pružila punu podršku deci sa autizmom i njihovim porodicama.

Organizovane su i brojne radionice u saradnji sa Udruženjem BaziMili.

Mališani iz vrtića bili su uključeni u većinu aktivnosti udruženja.

Najupečatljivije su bile organizovane posete dece iz “Leptirića” Udruženju BaziMili, druženja, radionice i zajednički odlasci na pozorišne predstave.  

Plavi dani u Lajkovcu će trajati od 1. do 7. aprila, a centralni dan manifestacije je nedelja.  2. april – Svetski dan osoba sa autizmom, kada će na Gradskom trgu od 12 časova biti realizovan ključni program sa velikim brojem učesnika.

Manifesticija je podržana od strane Ministarstva za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja, Odseka za zaštitu osoba sa invaliditetom pomenutog ministarstva, kao i Saveza “Autizam Srbija” – Autizam Evropa.

Related posts

Leave a Comment