PČELARSKA MANIFESTACIJA PONOVO U PUNOM SJAJU

Tradicionalna godišnja pčelarska izložba u organizaciji Društva pćelara Lajkovac okupila je uspešno po 16.- ti put brojne pčelare i proizvođače pčelarske opreme iz regiona i nedvosmisleno pokazala da je pčelarstvo u ekspanziji.  

Na platou Gradske kuće, na jednoobraznim tipskim tezgama bile su izložene sve vrste meda i proizvoda od meda, pa i kozmetike na bazi meda, sadnice medonosnog bilja ( što će po najavi organizatora postati deo izlagačke tradicije), gotovo sva neophodna oprema za pčelarenje, a i stručna literatura.

Manifestacije je zapravo bila puna refleksija kontinuirano uloženog truda u pčelarsku proizvodnju na ovom području.

Prisutnima se najpre u ime prganizatora obratio predsednik lajkovačkog Društva pčelara Predrag Kovačević, koji je pozdravio sve prisutne i zahvalio na izuzetnom odzivu i izlagača i posetilaca.

Biranim i prikladnim rečima, tradicionalnu pčelarsku manifestaciju otvorio je predsednik opštine Lajkovac Andrija Živković, istakavši i ovom prilikom da će se lokalna samouprava i dalje truditi da pomogne i omogući što više sredstava iz budzeta opštine u cilju intenziviranja pčelarske proizvodnje na području lajkovačke opštine i s ponosom konstatovao: “Prema broju registrovanih košnica, opština Lajkovac je među prvima u Kolubarskom okrugu, što je podatak za svaku pohvalu i nama podstrek da što više ulažemo u razvoj pčelarstva.”

Inače, procenjuje se da lajkovački pčelari imaju preko tri hiljade košnica. Broj košnica je u stalnom rastu, a povećavaju se i površine pod medonosnim biljem. Sve je više i pčelara, koji svoj hobi pretvaraju u uspešan biznis.

Nakon svečanog otvaranja manifestacije, usledio je kulturno – umetnički program u sjajnom izvođenju Dečijeg ansambla lajkovačkog KC “Hadži Ruvim”.

Štand Turističke organizacije, na kome je predstavljena turistička ponuda opštine Lajkovac, bio je izuzetno posećen, a pohodili su ga gosti iz Požege, Kragujevca, Kosjerića i oklonih opština.

 Društvo pčelara Lajkovac obezbedilo je za sve članove udruženja po jednu sadnicu medonosne biljke lavanda, a posetioci izlozbe imali su priliku da sadnice kupe po bitno sniženim cenama.

Nakon Ljubljane i još 15-ak gradova, pored meda i proizvoda od meda, svoj  priručnik o pčelarstvu predstavio je lajkovački iskusni pčelar Zoran Petrović, čija se porodica pčelarstvom bavi pola veka, a on sam je sada i autor jedinstvenog priručnika.

Ni ovoga puta nije izostalo stručno predavanje za pčelare, ovoga puta na dve teme, koje su u sali Gradske kuće održli Mira Mićović, veterinarski inspektor u penziji, na temu: “Propisi u pčelarstvu” i Đoko Zečević, na temu: ” Pčelinji razvoj i priprema pčelinjih zajednica za glavnu pašu”. Predavanju je s velikim zanimanjem prisustvovao veliki broj pčelara.

Pčelarska izložba u Lajkovcu konačno se nakon pandemije vratila u svoj redovan termin održavanja, vreme je odlično poslužilo, sve zamisli organizatora su realizovane, uključujući i druženje učesnika nakon manifestacije.

Regionalna pčelarska izložba koja se održava u Lajkovcu ima svoj značaj u okruženju i mesto u kalendaru važnijih pčelarskih manifestacija, redovno je okupljala sve veće proizvođače pčelinjih proizvoda i pčelarske opreme i pozicionirala lajkovačke pčelare na pčelarsku mapu Srbije.

Organizator pčelarske manifestacije bilo je Društvo pčelara Lajkovac, uz podršku Opštine Lajkovac, Kulturnog centra „Hadži Ruvim“ i Turističke organizacije Lajkovca.

Related posts

Leave a Comment