OPŠTINA LAJKOVAC NA KONFERENCIJI U SOKOBANJI U CILJU OSNAŽENJA SISTEMA SOCIJALNE ZAŠTITE ZA OSETLJIVE GRUPE

U okviru  projekta „Usluge socijalne zaštite za osetljive grupe“, koji sprovodi nemačka vladina organizacija GIZ, prošlog vikenda je u Sokobanji održana „Peer-to-Peer“ konferencija, na kojoj su učestvovali predstavnici opštine Lajkovac.

Ova konferencija imala je za cilj razmenu dobre prakse u pružanju usluga socijalne zaštite na lokalnom nivou (uključujući i podršku ženama), kao i razmenu iskustava u vezi sa sprovođenjem projektnih aktivnosti na lokalnom nivou.

Učesnici konferencije bili su predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, zatim Komore za socijalnu zaštitu, kao i predstavnici jedinica lokalne samouprave, kao i predstavnici organizacija civilnog društva iz partnerskih opština u realizaciji projekta.

RAZMENOM PRIMERA DOBRIH PRAKSI DO OSNAŽIVANJA SISTEMA SOCIJALNE ZAŠTITE

Nakon konferencije u Sokobanji, Opštinska uprava opštine Lajkovac oglasila se Saopštenjem, koje prenosimo u celosti:

“Da je oblast socijalne zaštite jedna od najlepših oblasti za rad svedoči i Peer-to-peer konferencija, održana u Sokobanji 25. i 26. maja 2022. godine u organizaciji GIZ-a. Konferencija je bila svojevrsni vid podrške lokalnim samoupravama da, kroz razmenu primera dobrih praksi i usluga socijalne zaštite, sagledaju način na koji mogu dodatno osnažiti sistem socijalne zaštite. S tim u vezi,  Opština Lajkovac je imala zadovoljstvo da u okviru projekta „Usluge socijalne zaštite za osetljive grupe“ predstavi svoju ulogu u programu Hobotnica čiji je realizator Žensko udruženje kolubarskog okruga (ŽUKO).

Aktivnosti koje sprovodi ŽUKO sredstvima donatora (Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju kroz projekat “Usluge socijalne zaštite za osetljive grupe”) podrazumevaju uključivanje najmanje 40 žena iz različitih društvenih kategorija sa teritorije opštine Lajkovac u korišćenje usluga koje se sprovode kroz Program i to:

–              Usluga Pružanje psihološke podrške;

–              Usluga Pružanje pravne podrške u ostvarivanju radnih prava;

–              Usluga Pružanje podrške u započinjanju sopstvenog posla kroz edukacije i savetovalište;

–              Usluga Edukacija u korišćenju modernih tehnologija;

–              Usluga Podrška u socijalizaciji, koja podrazumeva organizovanje neformalnog druženja;

–              Usluga Pružanje podrške u formalnom udruživanju;

–              Usluga Obezbeđivanje lekarskih pregleda i savetovališta;

–              Usluga Pružanja podrške deci korisnica u savladavanju školskog gradiva;

–              Usluga Organizovanje kreativnih radionica za decu korisnica.

Hobotnica  iziskuje institucionalnu povezanost i dobija ulogu neimara kulture rodne ravnopravnosti i prevazilaženja rodnih stereotipa u lokalnoj zajednici. Uloga podrazumeva posvećenost, upornost, motivaciju i nadasve empatiju svih učesnika kako bi prvenstveno žene iz ruralnog područja postale rasterećenije, samosvesnije, spremne da se suoče sa izazovima u zajednici ali i da iskoriste prilike koje ista nudi.”

Related posts

Leave a Comment