MANIFESTACIJA PLAVI DANI PRVI PUT U LAJKOVCU

Na inicijativu i u organizaciji Udruženja “BaziMili”, povodom Svetskog dana osoba sa autizmom, prve sedmice aprila će po prvi put u Lajkovcu biti održana manifestacija Plavi dani. Manifesticija je podržana od strane Ministarstva za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja, Odseka za zaštitu osoba sa invaliditetom pomenutog ministarstva, kao i Saveza “Autizam Srbija” – Autizam Evropa.

April je mesec koji je u znaku podizanja svesti o autizmu, a manifestacija Plavi dani vezana je dakle za obeležavanje Svetskog dana osoba sa autizmom i realizuje se u cilju povećanja vidljivosti osoba sa autizmom, kao i poboljšanja njihovog položaja u lokalnoj zajednici.

Prvi Plavi dani u Lajkovcu će trajati od 1. do 7. aprila, a centralni dan manifestacije je nedelja. 2.april – Svetski dan osoba sa autizmom, kada će na Gradskom trgu od 12 časova biti realizovan ključni program sa neverovatnim brojem učesnika, gde se očekuje puna podrška što većeg broja posetilaca.

Na Gradskom trgu će 2. aprila biti organizovana dečija izlozba na otvorenom, kreativno – likovna radionica za decu, na radost dece biće tu mađioničar, popularno oslikavanje lica, kao i prikladan muzički program. U muzičkom programu će učestvovati deca iz PU “Leptirić”, OŠ “Mile Dubljević “- IO Bajevac, SŠ “17.septembar” Lajkovac, IO valjevske MŠ “Živorad Grbić” u Lajkovcu, Hor KC “Hadži Ruvim” i Baletska grupa IN iz Lajkovca.

Prvi dan manifestacije otpočeće akreditovanim seminarom u lajkovačkoj osnovnoj školi na temu planiranja i realizacije dodatne obrazovne podrške učenicima i deci sa smetnjama u razvoju u školi i predškolskoj ustanovi.

U okviru manifestacije, takođe u OŠ “Mile Dubljević” u Lajkovcu, 4. aprila biće održana i interaktivna tribina sa prof. dr. Nenadom Glumbićem, jednim od najvećih stručnjaka u oblasti autizma na našim prostorima, koji prvi put dolazi u posetu Lajkovcu.

Širom sveta se 2. april obelezava kao Svetski dan osoba sa autizmom, a manifestacija Plavi dani u Lajkovcu, zajedno sa svim učesnicima koji će pružiti podršku njenoj realizaciji, daće lični i kolektivni doprinos misiji stvaranja inkluzivnog društva, koje ce omogućiti dostojanstven život deci i osobama sa autizmom i njihovim porodicama.

 “U želji da pomognemo stvaranju inkluzivnog društva koje će osobama sa autizmom omogućiti dostojastven život, organizujemo manifestaciju Plavi dani. Učešće naših sugrađana nam je od izuzetne važnosti i jako smo srećni što će se Plavim danima pridružiti i škole, vrtić, Kulturni centar, Muzička škola, specijalne škole, kao i mnogi drugi učesnici iz Lajkovca i okoline. Pozivamo naše sugrađane i sve oz okruženja da posete centralno dešavanje 2. aprila na Gradskom trgu i da zajedno sa nama doprinesu razvoju inkluzivnog društva u našoj zajednici” – kažu, u ime organizatora manifestacije, iz Udruženja za pomoc osobama sa autizmom “BaziMili” Lajkovac.

Širok i sveobuhvatan je spektar ciljeva manifestacije Plavi dani, koji zapravo obuhvata “sve nijanse plave”: prvenstveno skretanje pažnje najšire javnosti na prava i potrebe dece i mladih osoba sa autizmom; ukazivanje na odgovornost koju lokalna samouprava, škola, država i njene institucije imaju u zaštiti, rehabilitaciji, obrazovanju, podršci osobama sa autizmom i njihovim porodicama; ukazivanje na primere dobre prakse i probleme u ostvarivanju prava osoba sa autizmom; podsticanje intersektorske saradnje u stvaranju uslova za poštovanje prava i optimalni razvoj dece i mladih sa autizmom, ukazivanje na značaj razvoja usluga socijalne zaštite namenjene ovoj grupi stanovništva, stvaranje uslova za poboljšanje inkluzivnog obrazovanja; povezivanje svih relevantnih aktera u zajednici koji su zaduženi za ova pitanja, kao i povezivanje šire zajednice tj. stanovništva i ukazivanje na moguć suživot svih u lokalnoj zajednici; promocija aktivnog učešća osoba sa autizmom i osoba redovnog razvoja u realizaciji same manifestacije; pokretanje inicijativa i novih akcija koje doprinose poboljšanju položaja osoba sa autizmom u Lajkovcu i u Republici Srbiji i ostvarivanju njihovih prava; edukacija roditelja, medicinskih radnika, zaposlenih u obrazovanju putem seminara, tribina…

Ideja i nada organizatora je da manifestacija Plavi dani u Lajkovcu zaživi i postane tradicionalna.

Manifesticija je podržana od strane Ministarstva za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja, Odseka za zaštitu osoba sa invaliditetom pomenutog ministarstva, kao i Saveza “Autizam Srbija” – Autizam Evropa.

Related posts

Leave a Comment