PRVA SAMOSTALNA IZLOŽBA FOTOGRAFIJA ALEKSANDRA RAŠINA

Izložba fotografija Aleksandra Rašina „Nebu pod oblake – Moji Himalaji” biće otvorena u petak 16. marta, u Art galeriji Centra za kulturu Aleksinac.

Nakon višedecenijskog predanog rada, izložba srpskog visokogorca posvećena Himalajima u Aleksincu biće Rašinova prva samostalna izložba, nakon koje će tokom ove i sledeće godine uslediti izložbe na Rudniku, u Gornjem Milanovcu, potom u Nišu i Novom Sadu…

Želja mu je da, recimo za Dane Lajkovca, izložba njegovih fotografija bude organizovana i u Lajkovcu – varoši u kojoj je živeo i proveo godine detinjstva i mladosti za pamćenje, u kojoj su se zapravo i zbili počeci njegovih velikih strasti bavljenja planinarenjem i fotografijom. Lajkovčani ga odlično pamte, ostavio je traga u ovoj sredini, koju je planinarenjem proslavio.

Na 25 kolor fotografija velikog formata biće predstavljen život Nepala, koji je Rašin kao vođa ekspedicija, pohodio desetak puta. Rašin je jedan je od retkih Srba koji je prešao „granicu smrti“, granicu od 8.000 metara nadmorske visine. Popeo je himalajski vrh Manaslu 8163 mnv, a na usponu na Mont Everest morao je da odustane nekoliko stotina metara pre cilja.

Rašin, inače rođeni Beranac, sada je Lazarevčanin, a deo detinjstva i ranu mladost živeo je u Lajkovcu, radi na poziciji fotoreportera Elektroprivrede Srbije, obrazovao se na Rudarsko-geološki fakultetu u Beogradu, potom je zbog ljubavi prema kameri i fotoaparatu završio Filmsku akademiju „Dunav Film”, a zatim diplomirao i poslovnu informatiku.

„Iako je na svim planinarskim pohodima svaki gram veliki kao kuća ja se ni tada ne rastajem od svoje foto i video opreme, jer čemu sve to ako nije zabeleženo za večnost“- ističe Rašin.

Rašin je dodao da je tokom dugogodišnjeg planinarskog iskustva imao priliku da fotografiše planinske predele na nekoliko kontinenata. Čak devet puta je vodio ekspedicije u Argentinu na čuvenu Akonkagvu, šest puta na iranski Damavand, po nekoliko puta na američki Denali, ruski Elbrus, francski Mon Blan, turski Ararat i mnoge druge, međutim zemlja koja je na njega ostavila poseban utisak je Nepal i neizbežni Himalaji.

„Za mene Himalaji nisu samo planine, tu su ljudi, običaji, moji lični porazi i uspesi.

Ovo je priča o Nepalu i Himalajima kroz moj objektiv“ – istakao je naš čuveni visokogorac, inače vođa novoosnovane srpske visokogorske reprezentacije i načelnik Službe vodiča Planinarskog saveza Srbije.

Related posts

Leave a Comment