PLANINARI ĆIRE OBELEŽILI MEĐUNARODNI DAN PLANINARA SA UČENICIMA ŠKOLE U SELU LAJKOVCU

Sedmica za nama protekla je u znaku obeležavanja Međunarodnog dana planinara. Među brojnim aktivnostima je poseta planinara lajkovačkog Ćire školi u Selu Lajkovcu. Učenici su kroz interaktivnu komunikaciju imali lepu priliku da primereno svom uzrastu saznaju gotovo sve o planinarima

Učenici su pokazali veliko interesovanje za ovu temu i bili su znatiželjni da saznaju što više.

Planinarenje je pre svega stil života, a sledi niz aktivnosti. Osnovni motivi za planinarenje su ljudska želja za večnim kretanjem, upoznavanje prirode, prostora i novih ljudi, osvajanje novih vrhova, balansiranje i uživanje. Pravi ljubitelji planina gledaju na cilj i sadržaj planinarenja u uživanju, kombinujući fizički i duhovni rast, su osnovne poruke poslate deci povodom Međunarodnog dana planinara.

Međunarodni dan planinara (7. mart), kao i mnogi drugi kao što je Međunarodni dan planina (11. decembar), želi ukazati na potrebu zaštite osetljivih planinskih ekosistema, kao i na poboljšanje života ljudi u planinskim zajednicama, podsetili su planinari Ćire.

Masovniji planinarski pokret rođen je u 19. veku, a prve planinarske aktivnosti shvatile su samo kretanje prirode, za razliku od današnjih opsežnih aktivnosti od planinarstva i planinarenja do speleologije, orijentacije i trekinga u prirodi, napomenuto je prilikom posete planinara osnovcima, iz čijih redova će se sasvim sigurno regrutovati novi članovi PSD Ćira.  

Foto: PSD Ćira Lajkovac

Related posts

Leave a Comment