ZAVRŠNI RADOVI NA IZGRADNJI PARKINGA SA 100 MESTA KOD SILOSA

Zahvaljujući pogodnom vremenu, već na početku 2023. Opština Lajkovac je nastavila radove započete prethodne godine. To se, pre svega, odnosi na izgradnju parkinga ispred silosa, pored autobuske stanice, koji će kompletno biti završen i uređen do kraja nedelje.

Površina prostora je oko 4000 kvadrata, izvođač radova PZP „Valjevo“, a vrednost investicije oko 30 miliona dinara sa PDV-om.

Finiš radova propratili su danas predsednik opštine Andrija Živković, zamenik predsednika Obrad Milutinović i rukovodilac Odeljenja za komunalno-stambene i građevinske poslove Opštinske uprave Lajkovac Predrag Mirković.

Predsednik Živković je konstatovao:

“Uređenjem ove površine dobijamo 100 novih parking mesta, čime će se u velikoj meri rešiti problem parkiranja u Lajkovcu. Svesni smo da imamo nesavesnih vozača koji parkiraju svoje automobile gde god stignu, pogotovo u ulicama Vojvode Mišića i Kralja Petra, pa zato razmišljamo da i mi, kao druge opštine u Kolubarskom okrugu, u nekom narednom periodu uvedemo sistem naplate parkiranja. Pre toga moramo uraditi elaborat parkiranja za naseljeno mesto Lajkovac.

Pored toga što smo dobili nova mesta za parkiranje, na ovom prostoru urađena je kišna i fekalna kanalizacija, izmešteno preko kilometar kablova koji su otežavali početak radova, uređena nova rasveta i drvoredi. Takođe, prostor između saobraćajnice i parking mesta biće popunjen zelenim površinama i behaton stazama.

U planu je da u drugoj polovini godine renoviramo zgradu silosa, odnosno postavimo fasadu, jer ne priliči da se ovakva zgrada nalazi u samom centru grada. Kod organizacije EU PRO prošli smo na konkursu za projektovanje rekonstrukcije zgrade silosa.

Planiramo i nova parking mesta, prvenstveno na prostoru bivše Kolonije za šta je urađen projekat. Ako bude novca iz našeg budžeta ili preko konkursa kod resornih Ministarstava, u drugoj polovini godine ćemo uraditi i taj prostor,  čime ćemo dodatno povećati kapacitet parking prostora. Na taj način stičemo uslove za uređenje parkiranja na teritoriji Lajkovca” – zaključio je predsednik Živković.

Ruinirani prostor ispred zgrade silosa bio je višedecenijski problem i niko se do sada nije upustio s tim u koštac, a nije ni bio jednostavan za rešavanje.

“Hteli smo to i pre da rešimo, ali nije bilo dovoljno finansijskih  sredstava, a veliku prepreku predstavljaju posebni uslovi javnih preduzeća Putevi Srbije i Železnice Srbije. Čitav ovaj prostor do Pepeljevačke rampe jeste vlasništvo Železnice, pa su za bilo kakve intervencije neophodni saglasnost i uslovi Železnice i Puteva Srbije. Radovi su kasnili baš zbog izmeštanja preko kilometar železničkih kablova sa ove trase, jedno vreme je čak bio obustavljen i železnički saobraćaj zbog toga. Od Puteva Srbije smo dobijali uslove za uređenje kišne i fekalne kanalizacije koja je morala biti urađena u sklopu parkinga. Dakle, bilo je nekoliko objektivnih okolnosti koje su otežavale izgradnju parkinga do sada, a kada smo dobili potrebne saglasnosti konačno smo ovaj prostor sredili” – objasnio je predsednik Živković.

Za opštinu Lajkovac bitno je da ceo uži centar grada dobija obrise kakve je trebalo da ima odavno, rekao je Andrija Živković i naveo šta je poslednjih šest godina urađeno na uređenju centra Lajkovca:

“Od 2016. godine stalno nešto radimo  u centru Lajkovca: od rekonstrukcije šetališne zone u ulici Vojvode Mišića, izmeštanja Zelene pijace, izgradnje dečijeg parka na tom mestu, izgradnje fontane i trga ispred zgrade Opštine, do izgradnje parkinga na ovoj lokaciji. Osim rekonstrukcije zgrade silosa, želja nam je da, ako bude uslova i volje sa obe strane, izmestimo autobusku stanicu i ovde  sagradimo moderan kružni tok, čime bi se ovaj prostor otvorio. Jedino nam predstavlja problem izbor nove lokacije za autobusku stanicu.”

Related posts

Leave a Comment