MALENA TEODORA IZ SELA LAJKOVCA JE USPEŠNO OPERISANA

Nakon četiri meseca intenzivne solidarnosti i brojnih uplata humanih ljudi, trogodišnja Teodora Jovanović iz Sela Lajkovca juče je konačno operisana. Kako saznajemo od Teodorinih roditelja, operacija je uspela i Teodora se u postoperativnom toku dobro oseća.

– Želim da se zahvalim svim učesnicima u prikupljanju novca za Teodorinu operaciju, operacija je urađena juče, a posle operacije biće potrebno prikupljanje novca za rehabilitaciju. Teodora će imati još dve operacije u toku naredne godine. Veliko hvala mojim Lajkovcanima i svim humanim ljudima. Veliko hvala svima, kaže vidno ganut Vladimir, otac malene Teodore.

Početkom meseca avgusta, Humanitarna fondacija BUDI HUMAN – Aleksandar Šapić otpočela je prva prikupljanje novčanih sredstava za Teodoru Jovanović (2019) iz Sela Lajkovca. Akciji su se ubrzo pridružili mnogi, prvenstveno Lajkovčani. Teodora je ujedinila lajkovačke privrednike, brojne građane, udruženja, a ono što je najdirljivije – animirala je decu da organizuju humanitarne akcije. Najažurniji u humanitarnim akcijama bili su lajkovački osnovci. Organizovane su i brojne humanitarne prodaje uživo na internet, a na svim raspoloživim mestima postavljenje su humanitarne kutije za prikupljanje sredstava za pomoć u lečenju malene Teodore.

Malenoj Teodori je od rođenja dijagnostikovana cerebralna paraliza, kao i oštećenje sluha. Za Teodorino lečenje prvobitno je bilo potrebno 653.000,00 dinara, a kako to uglavnom biva, potreban iznos podložan je promeni nastankom dodatnih troškova tokom lečenja, pa je potreban iznos u međuvremenu premašio iznos od million dinara i iznosi 1.153.000,00 dinara. Ipak, sakupljeno je na vreme 82% potrebnih sredstava, što je bilo dovoljno da Teodora ode na operaciju.

Pored troškova operacije, sredstva su potrebna rehabilitaciju, kao i za putne troškove i troškove smeštaja u toku lečenja.

Teodora je dete iz visokorizične trudnoće, jer je majka dijabetičar. Rođena je prevremeno, u 32. gestacijskoj nedelji. Od rođenja je dijagnostikovana cerebralna paraliza, kao i oštećenje sluha. Od osmog meseca života nosi slušne aparate.

Roditelji su prvobitno lečenje finansirali sami i iscrpeli sve raspoložive resurse,  a do pomaka nije došlo, pa je jedna ovako masovna i organizovana humanitarna akcija bila jedini preostali način da Teodora nastavi borbu za poboljšanje svog zdravstvenog stanja i svoj prvi korak.

Svi učesnici akcije za Teodoru uspešno su položili test humanosti. Teodorina bitka se nastavlja, sa značajnim olakšanjem kome su doprineli svi koji su u akciji učestvovali.

Ostaje nada, da će u nastavku akcije humanost ispratiti sve potrebe Teodorine borbe za poboljšanje njenog zdravstvenog stanja.

Teodora je jedno milo i neodoljivo dete, koje osmehom razoružava, bez obzira na breme koje je život prerano natovario na njena nejaka pleča.

Related posts

Leave a Comment