DOSTOJNO OBELEŽENO 95 GODINA POSTOJANJA FK ŽELEZNIČAR

Fudbalski klub Železničar, najstariji fudbalski kolektiv u opštini Lajkovac, obeležio je izuzetno vredan jubilej – 95 godina postojanja.

Proslavu je uveličao nekadašnji veliki rival, prvoligaš Jedinstvo iz Uba, koji je odigrao prijateljsku utakmicu sa domaćim timom, kao i prisustvo proslavljenog ubskog i srpskog fudbalera Nemanje Matića.  Nova saradnja komšijskih klubova započeta je nedavnom Nemanjinom posetom Omladinskoj školi fudbala Železničara, a nastavljena ovim prijateljskim mečom i druženjem.

Pred početak utakmice predsednik Železničara Vladimir Milić uručio je Nemanji Matiću uramljenu fotografiju sa dečacima iz Željine škole fudbala, dok je Matić u ime Jedinstva uzvratio rođendanskom čestitkom u vidu povelje.

Susret, u kome je rezultat bio sasvim u drugom planu, završen je baš prijateljski – bez golova.

Posle utakmice proslava je nastavljena u hotelu Lajkovac, gde su se, uz fudbalere i upravu oba kluba okupili i veterani, donatori i prijatelji kluba koji su pomogli da Železničar stane na noge. Miloš Rakić, direktor Omladinske škole fudbala i član Izvršnog odbora FK Železničar ističe i lep gest Nemanje Matića i Jedinstva, kao i značaj saradnje dva kluba.

– Veliki je jubilej za jedan klub 95 godina postojanja i dostojno smo ga obeležili.  Drugi put za kratko vreme Nemanja Matić je bio gost na našem stadionu, što je izuzetno lep gest koji znamo da cenimo. Drago nam je što prepoznaje naša nastojanja i svojim prisustvom nas motiviše da guramo dalje. Mislim da smo sa Jedinstvom oduvek bili veliki prijatelji, a tek onda rivali. Nadam se da iz naše saradnje može mnogo toga dobrog da se stvori. Nemanja Matić i cela uprava Jedinstva imaju sluha za to, naša uprava takođe, tako da verujem da ćemo nastaviti u ovom smeru. Što se tiče meča, videlo se da postoji taj stari rivalitet između Jedinstva i Železničara, tako da smo gledali čvrstu i skoro pravu takmičarsku utakmicu. Jedinstvo jeste nastupilo u kombinovanom sastavu, ali je dva ligaška ranga iznad nas tako da je rezultat pokazatelj da možemo izaći na kraj i sa kvalitetnijim ekipama od onih s kojima se takmičimo.

Na pitanje gde vidi Železničar kada bude obeležavao vek postojanja, Rakić je odgovorio:

– Svakako ga vidim u Srpskoj ligi, sa potpuno formiranom Omladinskom školom, sa kompletnom infrastrukturom koja podrazumeva rekonstrukciju pomoćnog terena i igradnju terena sa veštačkom travom, na stabilnim nogama i bez ikakvih dugovanja.

Šta se u Žeelzničaru promenilo u poslednjih nekoliko meseci, od kada ga vodi nova uprava?

– Promenilo se mnogo toga. Preuzeli smo klub sa ogromnim dugovanjima, koji je izmiren. Formirana je seniorska ekipa sa preko 80 odsto Lajkovčana, što nam je bio i cilj – da konačno Lajkovčani igraju u Železničaru. Oformili smo Omladinsku školu, koja nije postojala, u kojoj sada imamo 70 momaka i pet trenera. Radimo na tome da formiramo takmičarske generacije koje nam nedostaju. Urađeni su i reflektori na pomoćnom terenu. Nadam se da ćemo nastaviti sa ovakvom energijom.

Fudbalski klub Železničar osnovali su decembra 1927. godine radnici železničke Ložionice. Najveći uspeh ostvaren je krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina 20. veka, kada se Želja prvo plasirao u Srpsku ligu,  zatim u Drugu saveznu ligu. Kasnije je Železničar dugo igrao Srpsku ligu, a poslednje dve sezone je član Kolubarsko-mačvanske zone. S obzirom na činjenicu da je prošle sezone jedva izborio opstanak i da se klub nalazio u velikoj krizi, okupili su se mnogi kojima je Želja na srcu i sredinom godine formirali novu upravu, sa ciljem da klubu sa velikom i lepom tradicijom vrate nekadašnji sjaj.

Related posts

Leave a Comment