UMETNIK MILUTIN RANKOVIĆ REDOVAN ČLAN MATICE SRPSKE

Umetnik Milutin Ranković izabran je za redovnog člana Matice srpske, najstarije srpske književne, kulturne i naučne institucije.

Odluka o izboru doneta je 14. novembra na sednici Upravnog odbora Matice srpske u Novom Sadu, a danas je umetnik iz Lajkovca o tome i zvanično obavešten.

Ovim lepim povodom, nakon niza priznanja tokom četiri decenije umetničkog rada, umetnik Milutin Ranković kaže:

“Mislio sam da me posle 40 godina prisustva na našoj i međunarodno umetničkoj sceni, više ništa ne može iznenaditi, pozivi stižu od mora i Dunava… Međutim, prijem u redovno članstvo  najstarije ustanove kulture i nauke u Srba starije od SANU, je više nego prijajatno iznenađenje. Mislim da su ovim hteli da me obraduju Sveti Mrata i Stefan Dečanski, koje sutra slavim. Dokaz je to da ako nešto vredno stvarate pa makar živeli i udaljeni od metropola, kao u mom slučaju, vaš rad može biti zapažen i priznat od najznačajnijih institucija koje su ostavile neizbrisiv trag u kulturnom identitetu za naš narod i ovaj deo Evrope. Raduje me što su u Matici srpskoj prepoznali da moj rad doprinosi kontinuitetu, koji bez malo traje 196 godina. Voleo bih  da je i varoš u kojoj živim prepoznala bar nešto od ovoga što su drugi sa strane uočili, ali svejedno stvaralštvo je davanje bez povratnog eha, zato sam se starao da u tom pravcu dam  najviše od onog što imam i umem, a da se radujemo nikad nije dockan.”

Matica srpska je najvažnija i najstarija književna, kulturna i naučna institucija u Srbiji. Osnovana je u Pešti 1826-te godine.

Članstvo u Matici srpskoj, posebno redovno, velika je čast i satisfakcija, na koju mnogi stvaraoci strpljivo čekaju i koja dolazi kao svojevrsna kruna rada i doprinosa.

Related posts

Leave a Comment