SEĆANJE NA UČITELJA KIĆU

Na današnji dan pre pet godina, u Lajkovcu je u 83.-ćoj godini života preminuo Živorad Kitanović (1934 -2017), učitelj u penziji, sakupljač narodnog blaga i istorijske građe o Lajkovcu i majstor lepog pisanja.

Memento na učitelja Kiću, iz pera mr Darena Milivojevića:

“Među mnogobrojnim sećanjima koja se čoveku u pamćenje utisnu, najlepša su i najmilija sećanja na prijatelje. Namirilo se pet godina kako nije više među nama dragi Učitelj Živorad Kitanović, koga smo svi od milošte zvali Kića. Bio je srdačan i plemenit čovek, blage naravi, toplog i iskrenog osmeha. Među mnogobrojnim prosvetnim delatnicima, od kojih je, hvala Bogu, mnogo onih koje smo poštovali i voleli, Učitelj Kića zauzima posebno mesto. Ta posebnost dolazila je od njegove iskrene brige i ljubavi za svoje učenike, koji i posle školovanja pamte njegovu predanu očinsku pažnju i staranje. Takav odnos prenosio je i na druge ljude, pa su ga stoga svi voleli i poštovali. Bio je čovek velikog znanja, koje je najviše bilo usmereno na zavičajnu istoriju. Ni bolest, a ni visoke godine nisu mogle da pobede njegov radoznali u krepki duh. Voleo je knjigu i bio joj je odan do poslednjeg dana. Sećanje na divnog Učitelja daje utehu da među nama još uvek ima dobrih duša, koje nas svojom nenamteljivom brigom odnekud paze.”

Svakome ko je učitelja Kiću poznavao bilo je jasno, da je rođen da bude učitelj.

Bivši učenici, poštovaoci dela učitelja Živorada Kitanovića, u znak zahvalnosti, bez pompe, baš onako kako je učitelj živeo i radio, obeležili su 2018. –te prvu godišnjicu njegove smrti i za nezaborav postavili spomen ploču na zgradi škole u Markovoj Crkvi. To je upravo škola u kojoj je punih 40 godina predano i požrtvovano, sve do penzionisanja učiteljevao. Bio je izuzetno poštovan i voljen, posebno od strane svojih učenika, što potvrđuje i ovaj gest.

Danas u podne, na petu godišnjicu od njegove smrti, u lajkovačkoj biblioteci, biće održan skup u znak sećanja na učitelja Kiću.

Related posts

Leave a Comment