SAMO VAKCINACIJOM DO NORMALNOG ŽIVOTA, APELUJE dr ZORAN ŽIVKOVIĆ

Primer Valjeva i poruke dr Zorana Živkovića, vezani za proces masovne imunizacije stanovništva i borbu protiv korona virusa su vrlo ilustrativni i primenjivi u svakoj sredini.

Naime, gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković je 26 maja, na predlog Štaba za vanredne situacije, doneo Odluku o ukidanju vanredne situacije u Valjevu, koja je proglašena 7. jula prošle godine usled posledica prouzrokovanih širenjem epidemije zarazne bolesti COVID-19.

Svakako, i nakon ukidanja vanredne situacije, u gradu na Kolubari, tim za imunizaciju Opšte bolnice Valjevo, nastavlja bez prekida da imunizuje građane.

Rukovodilac Tima za imunizaciju Opšte bolnice Valjevo, dr Zoran Živković podseća da bez obzira na aktuelnu situaciju kada broj novoobolelih opada, a raste broj vakcinisanih sugrađana, situacija u gradu je još uvek daleko od one koju možemo nazvati bezbednom.

“Prema podacima jedna trećina sugrađana je primila prvu dozu vakcine, a jedna četvrtina je primila obe doze. U ovom trenutku je negde oko 35% sugrađana vakcinisano protiv Kovid-19. To nam svakako ne daje pravo na opuštanje, posebno kada govorimo o našim mladim sugrađanima. Sa teritorije grada je negde oko 90% mladih nevakcinisano, i nisu oni krivi za to. Na tome se mora poraditi. Verujte, mnogi od njih koji su ovde u holu primili vakcinu su imali dileme i pitanja tipa da li će moći da ostvare potomstvo i imaju decu. To je jedna od predrasuda koju moramo razbiti među mladim ljudima kako bismo ušli u jesen dovoljno sigurni. Procenat od 35% u ovom trenutku je apsolutno nedovoljan da bismo bezbedno ušli u jesen – apelovao je dr Živković podsećajući da bismo bili sigurni procenat vakcinisanih mora biti između 60 i 80 procenata.”

 Dr Zoran Živković je naveo i da se mora računati na zamor zdravstvenih radnika jer čak 90% njih nije još uvek koristilo godišnje odmore iz prošle godine, što nije nebitan faktor u odnosu na situaciju u kojoj ćemo se naći vrlo brzo za koji mesec.


“Obezbeđen smo neophodnim zalihama vakcina, jedino je na našim sugrađanima da pokažu malo više dobre volje za vakcinaciju jer to je ono što nas može štititi na jesen koja će vrlo brzo doći”,  apeluje dr Živković.

Dr Živković zapaža, da je pozitivna kampanja kod građana iz regiona poruka svima nama da smo u prednosti u odnosu na zemlje u regionu i Evrope. On navodi da su u Valjevo na imunizaciju dolazili ljudi od Holandije do Australije, a o zemljama regiona tek da ne govorimo, jer po njegovim rečima smatra da je Valjevo vakcinisalo pola tuzlanskog kantona. Građani iz inostranstva uglavnom su želeli Fajzerovu vakcinu, dok u ovom trenutku na raspolaganju je i Astrazenekin preparat, koji se može aplikovati građanima susednih država, naravno uz uslov da se prijave putem portala E Uprava.

Related posts

Leave a Comment