TRIBINA ZA SREDNJOŠKOLCE O DIGITALNOM NASILJU

Za lajkovačke srednjoškolce održana je tribina na temu nasilja na internetU, koje je sve prisutnije, pri čemu žrtva može postati svako.

Ivana Petarić, nosilac projekta kampanje “Nisi sam”, koja dolazi iz valjevske Kancelarije za mlade, kaže da je nakon tribina za srednjoškolce u Kraljevu, Raškoj i Novom Pazaru, sada na redu područje Kolubarskog okruga. Identična tribina je već održana u Ljigu, a sada su i učenici lajkovačke SŠ “17. septembar” imali priliku da se osnaže i izbegnu zamke zloupotrebe interneta u modern doba, a prvenstveno da izbegnu ulogu žrtve, posebno uloge žrtve koja trpi i ne prijavljuje nasilje.

Realizatori tribine u svakoj lokalnoj zajednici, što je vrlo korisno, traže saglasnost za prisustvo i predstavnika lokalne policije, jer su oni upravo ti koji preuzimaju slučajeve nasilja na internet. Iskustvo je pokazalo da se na ovakvim tribinama uvek otkrije bar jedan novi slučaj nasilja na i internetu.

– Velika je zastupljenost nasilja na internetu. Upotreba interneta u savremenom dobu je sveprisutna i deca su svakodnevno izložena nasilju na internetu. Mi smo kroz ova predavanja otkrili pez slučajeva nasilja na internetu, o kojima se ranije ćutalo. Otkrili smo slučaj, imamo i video priču decaka koji je pretrpeo internet nasilje sa svojih 16 godina. Ovo nije klasičan vid predavanja gde pustite prezentaciju i pokažete statistiku. Pre svega, tokom predavanja nastojim sa decom da uspostavimo jedan odnos poverenja i uvek dobijem neku povratnu reakciju, pri čemu se osnaži bar jedna žrtva i otkrije bar jedan novi slučaj nasilja na internetu. Zajedno sa volonterima iz kancelarije trudim se da postignem efekat poverenja i da bez prisustva profesora i starijih osoba deca progovore o priči o kojoj su ćutali, jer samo na taj način je moguće otkriti tragove internet nasilja. Žrtve nasilja na internetu često ne prijavljuju nasilje, jer se plaže osude okoline. U svakom slučaju je bolje biti žrtva osude i prijaviti nasilje, nego žrtva nasilja koja trpi. Svakome može da se desi da bude žrtva nasilja na internetu. Predavanja na temu digitalnog nasilja treba da ohrabre žrtvu, da je osnaže da progovori o tome da je žrtva, što nije uvek lako, a cilj same kampanje je upravo poruka “NISI SAM!” , kaže nosilac projekta kampanje Ivana Petarić.

Lajkovački srednjoškolci su bili izuzetno zainteresovani za temu digitalnog nasilja, pa je tribina trajala znatno duže nego što je planirano.

Zahvaljujući upravo interaktivnom odnosu tokom tribine, srednjoškolci su dobili brojna korisna saznanja koja im mogu pomoći da izbegnu ulogu žrtve, posebno žrtve koja ćuti i trpi nasilje na internetu.

Svedoci smo da uloga žrtve koja trpi nasilje na internetu može da ima višestruko štetne, pa i kobne posledice, pa je sasvim sigurno dobro sa mladima što više razgovarati o digitalnom nasilju, koje je sve prisutnije u savremenom dobu.

Related posts

Leave a Comment