NA HRAMOVNOJ SLAVI U LAJKOVCU PRVO RUKOPOLOŽENJE

Svetom Arhijerejskom Liturgijom, rezanjem slavskog kolača, svečanom litijom i slavskom trpezom, trpezom ljubavi koju su zajednički pripremili lajkovačka opština i vernici, Crkvena opština Lajkovac je uz prisustvo Episkopa valjevskog, brojnih vernika i rukovodstva lajkovačke opštine dostojno obeležila svoju Hramovnu slavu Svetog velikomučenika Dimitrija.

Svetu Arhijerejsku Liturgiju u čast Hramovne slave Svetog velikomučenika Dimitrija u Lajkovcu služio je Episkop valjevski G. Isihije, uz sasluženje svog zamenika protonamesnika Filipa Jakovljevića, arhijerejskog namesnika tamnavskog protojereja Nebojše Milivojevića i eparhijskih sveštika.

Mitrovdanska svetkovina ovogodišnja ostaće u istoriji crkve lajkovačke zapamćena po prvom rukopoloženju od 1937. godine, odnosno od izgradnje crkve u Lajkovcu.

Episkop Isihije je danas na Svetoj Liturgiji povodom hramovne slave crkve u Lajkovcu rukoproizveo najpre u čin čteca, a potom i u čin đakona dugogodišnjeg veroučitelja lajkovačkih osnovaca Nikolu Nikolića. Od danas, Nikola Nikolić je novi đakon Eparhije valjevske.

Rukopoloženje veroučitelja Nikole Nikolića u čin đakona, prvo rukopoloženje u crkvi lajkovačkoj dalo je posebnu dimenziju molitvenoj svečanosti povodom hramovne slave. Arhipastirsku gramatu, kojom se obnaroduje odluka arhijereja, pročitao je đakon Aleksandar Panić.

Vladika Isihije je u Lajkovcu održao nadahnuto i poučno praznično slovo.

Podsetivši na žitije Svetog Dimitrija, objasnio je smisao stradanja Svetog Dimitrija, koji pokazuje da i u ovom neprijateljskom svetu možemo da budemo hrišćani, da možemo da se spasavamo i činimo dela ljubavi.

“Da sačuvamo mir u sebi i, ako nas svet mrzi, da ne uzvraćamo, već da sve pretvaramo u molitvu za onog ko nas je uvredio i ko nas progoni, kao i za sve bližnje, bez obzira na to da li su nam i koliko bliski i dragi”, zaključio je Vladika Isihije.

Vladika Isihije je čestitao slavu domaćinima i svima koji su došli na ovo mitrovdansko okupljanje, da zajedno proslave nebeskog zaštitnika, uz poruku da im molitve Svetog Dimitrija svima budu na spasenje i duhovnu izgradnju.

Hramovnu slavu svim građanima lajkovačke opštine čestitao je i predsednik opštine Andrija Živković, uz obećanje da će lokalna samouprava nastaviti da kontinuirano brine o crkvenim objektima na svom području.

Slavska svečanost zaokružena je tradicionalnom trpezom ljubavi u parohijskom domu, tokom koje je predsednik Pravoslavne narodne hrišćanske zajednice „Sveti prorok Jeremija“ Milovan Bajić, u ime bratstva darivao  Vladiku Isihija ručnim krstom.

Related posts

Leave a Comment