“MIKANOVIM STAZAMA 2022.”

U čast prerano preminulog osnivača i dugogodišneg člana drustva, Milana Jovanovića Mikana – Švabe, PSD Ćira Lajkovac je 2018. godine postavilo spomen-ploču na vrhu Mali Povlen.

Od tada, Mikanovim stazama postaje tradicionalna planinarska akcija, koja se odrzava u oktobru na datum njegovog rođenja i obuhvata obilazak tri vrha: Mali Povlen (1347 mnv), Srednji Povlen (1271mnv) i Veliki Povlen (1301).

U ime organizatora akcije, Vladan Jakovljević je podsetio da je protekli vikend bio u znaku već tradicionalne memorijalne planinarske akcije pod nazivom “Mikanovim stazama”, u organizaciji lajkovačkog PSD Ćira, a u znak sećanja na prerano preminulog osnivača i jednog od prvih članova društva Milana Jovanovića, koga su svi znali kao Mikana Švabu:   

“Polazna i krajnja tačka je dom PK “Povlen” u podnožju Velikog Povlena, ispred koga se okupilo pedesetak planinara. Dan je bio izmišljen za šetnu po prelepim valjevskim planinama. Osim planinara Ćire sa nama su bili i prijatelji iz PD “Vis” Lazarevac, a posebnu draž daje učešče učenika Osnovne škole “Dimitrije Tucović” iz Jabučja.

Okupljeni svih generacija su se pripremali za polazak na planirane dve staze, fužine 10 i 13km.

Uz dobro raspolozenje krenuli smo ka Kneževom polju prateći markirani put i potom na Mali Povlen. Treba naglasiti da staze nisu zahtevne. Bogate su izvorima i uvek se možete osvežiti, izvor Cetine se ne propušta. Po povratku u domu nas je čekao pasulj tetka Stane, a miris domaće pite sa jabukama pratio nas je dobar deo puta ka kući.

Pokazali smo da prijateljstvo i poštovanje nemaju vremenski okvir, niti vreme trajanja.

Lajkovacki planinari nisu zaboravili svoga Mikandžu i često se prepričavaju zgode i šale, gde je on bio akter ili učesnik. Kao što je naš pokojni prijatelj Radovan Beli Marković imao svoje “ćelijanstvo” a kasnije “valjevstvo”,  tako je i Mikan imao svoje “povlenstvo” u kome je Povlen bila njegova velika ljubav i posebno mesto u životu. I tako na par stotina metara dva spomen obeležja dvojici Lajkovčana, koji su obeležili jednu epohu Lajkovca.

Na Kneževom polju Radovanu, a na Malom Povlenu Mikanu, a obojici je zajedničko ljubav prema Povlenu i srpskim planinama.

“Vreme prolazi, a Povlen te pamti” stoji na spomeniku koji pored lajkovačkih planinara posećuju i drugi “hodočasnici” valjevskih planina, odnosno Malog Povlena.

Posle ove tradicionalne akcije pripremamo se za republičku planinarsku akciju “Stazama Kolubarske bitke” 26. novembra, u čast i pomen junaka koji su ostavili živote na brdu Čovka, Vrače brdu i drugim delovima ćelijanskog atara. Slava im i hvala.”

Related posts

Leave a Comment