U NASTAVKU SVOG AMERIČKOG SNA JOGI PREŠAO IZ DALASA U ČIKAGO  

Lajkovčanin Nemanja Jovanović Jogi, košarkaški trener sa impozantnom nacionalnom i međunarodnom karijerom, nakon sedam sezona u Dallasu na Univerzitetu SMU koji se takmiči u prvoj diviziji američke koledž košarke, na poziciji Direktora za inidividualni razvoj igrača, prvobitno je ostao u Dallasu i otvorio svoju akademiju za rad sa mladim igračima, a onda je stigla ponuda koja se ne odbija i prelazak u Čikago.

Nemanja je upravo stigao na DePaul, koji je član prestižne Big East konferencije u koledž košarci, faktički najviši nivo košarke za ovaj vid takmičenja, što je velika profesionalna i lična satisfakcija za uglednog stručnjaka iz Srbije koji u svetu košarke niže sve same uspehe: od pomoćnog trenera legendarnog Lerija Brauna, šefa struke SMU,  prestižne NBA lige, Srbin koji je dobitnik pobedničkog prstena Amerike na prestižnom državnom košarkaškom takmičenju, a doveo je I prvog Srbina na SMU.

Sa ponosom ističemo, da je sportsku karijeru otpočeo u zavičaju, u lajkovačkom KK “Železničar”.

Foto: među trofejima KK “Železničar”

Nebrojeno puta je Nemanja Jovanović u praksi pokazao da je kao i većina Srba ovladao veštinom snalaženja u svim situacijama, a tako je i ovoga puta. O novom profesionalnom angažovanju i nastavku svog američkog sna, Nemanja je za portal lajkovacnadlanu.rs rekao:

“Nakon 7 sezona na SMU, iz Dallasa nastavljam na DePaul university iz Čikaga.

Posle prekida ugovora sa SMU u maju i usavršavanja tokom NBA letnje lige sa San Antonio Spurs, nisam imao ponude koje su mi se svidele, pa sam ostao u Dallasu i otvorio svoju akademiju za rad sa mladim igračima.

Jako sam bio zadovoljan kako se sve odvijalo, ali je onda iznenada došla ponuda sa DePaul iz Čikaga i sve se promenilo jako brzo.

DePaul je član prestižne Big East konferencije u koledž košarci, faktički najviši nivo košarke za ovaj vid takmičenja. Juče sam stigao za Čikago, danas smo imali prvu utakmicu za ovu sezonu. Već padaju šale na moj račun kako sam vešto uspeo da izbegnem pripreme kad se najviše radi i stigao na najlepši deo -utakmice. Moja pozicija u ekipi je: Specijalni pomoćni trener; u prevodu onaj koji se bavi taktikom, pripremom za utakmice.

Moram da pohvalim moje Lajkovčane koji žive ovde i koji su se već javili da pomognu, ako bilo šta zatreba. Porodica i ja smo uzbuđeni za ovaj korak napred, pogotovo sto ćemo biti u jednom ovakvom gradu, okruženi našim ljudima.

Dallas ostavljamo boljim nego što smo ga zatekli, sa osvojenom titulom i učešćem na prvenstvu cele Amerike (Martovskom ludilu)… Nadamo se istom rezultatu i ovde, u dosta jacoj konkurenciji.”

Po svemu sudeći, Nemanjin san je da postane trener u NBA i da radi sa košarkaškom reprezentacijom Srbije. Inače, ovo je peta država i drugi kontinent na kom radi, postigao je mnogo u karijeri, a NBA je nešto čemu najviše teži.

Lajkovčanin Nemanja Jovanović, uz prethodno zavidnu karijeru i rezultate u svetu košarke, od Lajkovca, preko Beograda, Švedske, i Španije, stigao je i do prestižne NBA lige.od NBA gde je svojevremeno na poziv ekipe Utah Jazz bio član stručnog štaba tokom NBA letnje lige 2016. godine.

“Voleo vih da sve ovo i mladim sportistima u Lajkovcu bude dodatna motivacija ” , kaže Nemanja Jovanović, pozitivan primer mladim ljudima, koji je sledeći svoje snove u svet krenuo upravo iz Lajkovca.

Foto: Jogi u letošnjoj poseti košarkašima “Železničara”

Jogi posebno poštovanje zaslužuje zbog nesebičnog doprinosa animiranju mladih ljudi u uključivnju u sportski život, kroz različite vidove organizacija u kojima je bio i osnivač i aktivista, u vremenu dok je živeo u Lajkovcu. Pored redovnih sportskih aktivnosti, poseban doprinos dao je u Lajkovcu u animiranju za sport dece sa posebnim potrebama i dece koja se usled skromnih socijalnih prilika nisu bavila sportom. Veliki broj mladih se u to vreme uključio u svet sporta i okrenuo zdravim stilovima života, probudio svoje ambicije i ostao na ispravnom putu. Generacije su stasale, recimo kroz NVO “Ruka-ruci”, koja je edukovala veliki broj vršnjačkih edukatora, i uključila mlade koji se nisu bavili sportom.

Related posts

Leave a Comment