SARADNJOM ŠKOLE I UDRUŽENJA BaziMili UPRAVO SE STVARA PRIMER DOBRE PRAKSE NA PLANU INKLUZIJE U OBRAZOVNI SISTEM I LOKALNU ZAJEDNICU

Tribina na temu autizma, realizovana u  amfitetru OŠ “Mile Dubljevič”, organizovana u saradnji Udruženja „BaziMili“ za pomoć osobama sa autizmom i drugim teškoćama u razvoju i lajkovačke osnovne škole je značajan korak na planu ukupne integracije dece sa autizmom u lokalnoj zajednici, a prvenstveno njihove untegrcije u obrazovnom sistemu.

Na na pitanja nastavnika i roditelja o autizmu i inkluziji odgovarala je defektolog – logoped Snežana Babović Dimitrijević.

Nastavnici i roditelji imali su jedinstvenu priliku da dobiju stručne odgovore na brojna pitanja sa kojima se svakodnevno susreću, što će sigurno doprineti boljem međusobnom razumevanju i uspešnijem daljem funkcionisanju.

Direktorka škole Biljana Žujović ističe značaj ovakvih dešavanja i najavljuje nastavak prakse ovog tipa, sve u cilju što kvalitetnije inkluzije učenika u obrazovni sistem:

 „Tribinu smo organizovali u saradnji sa udruženjem Bazi Mili zbog toga što želimo da razvijamo svoje kompetencije i učenicima kojima je potrebna dodatna podrška pružimo što kvalitetnije obrazovanje. Činjenica je da živimo u svetu predrasuda , da smo spremni da sudimo i donosimo zaključke na osnovu poluinformacija i emocija i da moramo svakodnevno da učimo. Tribina je bila veoma korisna jer nam je pomogla da razumemo šta se dešava u glavama i kako se u određenim trenucima osećaju deca sa autizmom i na koji način oni funkcionišu, što je jako bitno, jer kada ih dobro upoznamo znaćemo kako da pomognemo jedni drugima. Ne mogu, a da ne kažem da mi je žao što nije bilo više roditelja,jer su oni podjednako značajni, kao i nastavnici. Mi ćemo sa učenicima svakodnevno raditi, nastavnici će se svakodnevno edukovati, ali i roditelji moraju biti uključeniji i otvoreniji za saradnju. Ddobili smo mnogo korisnih prezentacija i linkova sa materijalom koji će nam pomoći u radu.

Takođe, nameravano da nastavimo praksu ovakvih tribina, koje će biti otvorene za sve zainteresovane članove naše zajednice.“

Milica Nikolić, inicijator osnivanja i predsednica Udruženja BaziMili Lajkovac, koje su osnovali roditelji dece sa autizmom i drugim teškoćama u razvoju, prezadovoljna je efektima održane tribine i bitno izmenjenim okolnostima na ovom planu, uz napomenu, da najvažniji koraci tek slede:  

„Tribina je organizovana na inicijativu škole i to mi je veoma drago i jako je važno. Škola je prepoznala potrebu i da bi pomoć stručnjaka dobro došla, obratila se sa tom idejom udruženju, mi smo angažovali stručnjaka i to je veliki iskorak. Trudimo se svi zajedno da napravimo tu bazu, da i roditelji i institucije imaju kome da se obrate.

Mislim da je saradnja najvažnija i ovom tribinom smo to pokazali. Prvi deo tribine bio je u formi predavanja, a drugi deo je bio interaktivan i kao takav značajniji.

Evidentno je da ljudi imaju predrasude o deci sa autizmom i drugim teškoćama u razvoju, da donose sud na osnovu poluinformacija, predrasude imaju i roditelji i da dolaze u školu sa predubeđenjima pogrešnim. Zato je ovakva tribina značajna, da se na noj svi susretnu, kažu šta misle, da svoje stavove iznesu deca, roditelji, nastavnici, službe i da svi zajedno stavimo na prvo mesto interes dece i uradimo ono što je najbolje za njih.

Svi učesnici tribine su bili sjajni, direktorka škole, nastavnici, Psihološko – pedagoška služba,  roditelji… Svi su pokazali da imaju želju da nauče i rade, a sada nam ostaje inplementacija toga što smo naučili, videli i čuli.

Najvažnija je međusobna saradnja svih nas u tom lancu, samo tako može da bude za dete dobro. Jako je važno da roditelji budu maksimalno uključeni i da na ovakvim događajima posebno buudu prisutni u većem broju. Zato upućujem poziv i apel roditeljima da prate i da se na budućim aktivnostima pojave, jer je to jedan od bitnih načina da  budu edukovani

Tribina koja je organizovana je jako važna,, a ipak je samo jedan korak, ali jako značajan. U nastavku nas očekuje inplementacija. Sve ovo je zapravo jedan dugotrajan proces.

Pravimo dobru bazu, temelj za svu buduću decu i nastavnike, koja će vremenom doći u školu. Promenama na delu činimo pozitivne pomake i uverena sam, da ćemo moći da poslužimo kao primer dobre prakse, mi već stvaramo uspešan primer dobre prakse.

Ne mogu a da se ne setim perioda kada sam se tek doselila u Lajkovac. Teren je bio potpuno nepripremljen i nisam imala kome da se obratim. Udruženje je zato i osnovano. Roditelji dece sa autizmom, a i drugim teškočama su se organizovali i tako je sve počelo. Krenuli smo od nule, osnažili mnoge, uradili puno prvenstveno na planu razbijanja tabua i stvorili osnovu za inkluziju dece u lokalnu zajednicu, prvenstveno u obrazovni sistem. Posla ima još, a mi ćemo svi zajedno učiniti sve za dobrobit dece.“

Evidentno je, da su svi subjekti u lokalnoj zajednici pokazali dobru volju i nastojanje da se na ovom planu ostvare što bolji rezultati, kao i brojni meštani koji su pružili podršku u svim dosadašnjim aktivnostima.

Related posts

Leave a Comment