PREDSTAVLJANJE KNJIGE MILOŠA JEVTIĆA O SLAVNOM KNJIŽEVNIKU U IZDANJU LAJKOVAČKE BIBLIOTEKE

Predstavljanje tek objavljene knjige Miloša Jevtića „Otvorena polja Radovana Belog Markovića“, lajkovačka biblioteka organizuje u četvrtak 20. oktobra od 18 časova u Gradskoj kući.

Pored autora Miloša Jevtića, na predstavljanju knjige će govoriti prof. dr Radivoje Mikić, Milan Tasić i Daren Milivojević.

Knjiga „Otvorena polja Radovana Belog Markovića“, uglednog i priznatog novinara i publiciste Miloša Jevtića, predstavlja knjigu razgovora, koji su vođeni u poslednjih nekoliko godina života Belog Markovića. Knjiga je izašla u glasovitoj Kolekciji „Odgovori“, a izdavač je lajkovačka biblioteka, koja će u uskoro poneti ime slavnog književnika.

Pisac predgovora je Predrag Piper, univerzitetski profesor, koji je posmatrajući piščevo delo u okvirima srpske književnosti i umetnosti, istakao da Radovanu pripada jedno od vodećih mesta u savremenoj srpskoj prozi, dok ovu knjigu smatra odličnom prilikom da čitalac uživa u bogatstvu i mogućnostima srpskog, odnosno „beloslovenskog jezika“.

Ovim činom, impozantnom opusu od 221 knjige intervjua sa istaknutim i vrhunskim umetnicima i naučnicima, novinar i publicista Miloš Jevtić (1936) svojoj kolekciji “Odgovori” pridružio je još jednu – “Otvorena polja Radovana Belog Markovića”, svojevrsni omaž uglednom srpskom književniku koji je živeo i stvarao u Lajkovcu.

Autor knjige je prvi dobitnik novoustanovljene nagrade “Beli” za ukupno novinarsko delo u afirmaciji književnosti i kulture.

Naime, još početkom ovoga veka Jevtić je predložio Belom Markoviću da se i njihov razgovor nađe u kolekciji “Odgovori”. U trenutku kada je na Bogojavljenje stigla vest da je književnik Radovan Beli Marković (1947-2022) iznenada preminuo, knjiga je bila skoro pripremljena za štampu.

“Ova knjiga je labudova pesma odlazećeg pesnika koji je ceo život pisao prozu. Sanjajući život i živeći snove, pokazao nam je da je život gorak i skup, ali i da je uzaludan ako skup i gorak nije…”, rekao je kniževnikov blizak prijatelj i saradnik Daren Milivojević.

Related posts

Leave a Comment