HUMANITARNI KARAKTER AKCIJE “KLINCI ĆIRINCI” – “ČEP ZA HENDIKEP”

Republička akcija za mlade “Klinci ćirinci” koju će u subotu 15. oktobra planinari “Ćire” realizovati na reci Kolubari kod Jolića vodenice u Lajkovcu, između ostalog imaće i humanitarni karakter.

U hunanitarnom delu programa, pod nazivom „Zajedno za srećnije detinjstvo “ planirno je prikupljanje čepova (plastičnih čepova od raznih boca), za decu sa posebnim potrebama,

  • Molimo vas da ponesete po bar jedan čep i predate na obeleženom mestu. Čepove ćemo potom predati organizaciji „Čep za hendikep“, apeluje u ime organizatora akcije Vladan Jakovljević.

Dakle, ako već nemate zalihe sakupljenih čepova, ostalo je još dovoljno vremena do subote da se ostavi i prilikom polaska na akciju ponese jedan ili više čepova i na taj način da diprinos ovoj humanitarnoj akciji.

Možda bi kao trag ove akcije mogla da ostane inicijativa za jedno javno mesto na kome će građani Lajkovca uvek moći da ostave sakupljene čepove i da na taj način budu stalni učesnici humanitarne akcije “Čep za hendikep”!?

Humanitarna akcija „Čep za hendikep“ otpočela je decembra 216. godine. Reč je o prikupljanju čepova od tvrde plastike, koji se potom koriste za izradu ortopedskih pomagala.

Akcija je otpočela najpre na području lazarevačke opštine, da bi se vremenom teritorijalno znatno proširila. Prva organizovana akcija “Čep za hendikep” u lajkovačkoj opštini usledoča je vrlo brzo i bila je na lokaciji Rasadnik cveća Petrović u Jabučiju, da bi se kasnije uključio veći broj lajkovačkih preduzetnika. Od samog starta, izuzetno aktivan učesnik ove humanitarne akcije je Gradska biblioteka Lajkovac. Veliki broj građana sakupljene čepove donosi na lokaciju lajkovačke biblioteke, koje lajkovački bibliotekari potom periodično predaju, tako da su lajkovčani ispoljili humanost i na ovaj način.

Akcija “Čep za hendikep” zapravo ima nekoliko ciljeva: na prvom mestu jeste humanost, povećanje kvaliteta života osoba sa invaliditetom, menjanje svesti o osobama sa invaliditetoma, kao i podizanje kompletne ekološke svesti kod građana, posebno kod dece i omladine. Akcija podrazumeva prikupljanje svih vrsta plastičnih čepova, koji se kasnije recikliraju i na taj način se obezbeđuju neophodna ortopedska pomagala.

Akcijom “Čep za hendikep” do sada su ostvareni zapaženi rezultati, a akciji se pridružuje sve veći broj gradova i opština.

Pokretač akcije “Čep za hendikep” je Ivana Spasojević iz Velikih Crljeni, istaknuti aktivista za prava lica sa invaliditetom.

Related posts

Leave a Comment