ČUVAR VOJVOĐANSKIH RAVNICA

Posle planine Povlen i u vojvođanskoj ravnici nastalo je i ostalo novo monumentalnu delo Milutina Rankovića, kojim je predstavljen lik srpskog Homera – guslara Filipa Višnjiča.

Monumentalna skulptura Filipa Višnjića nastala je na licu mesta, na obali reke Bosut, u blizini šume iz koje potiče stoletni hrast visok skoro tri metra, na kome je umetnik Milutin Ranković uklesao lik slepog guslara.

Ranković podseća, da je zahvaljujući upravo Filipu Višnjiću sačuvano sećanje na brojne junake vremena Bune na dahije, pa svakako zaslužuje i da mi njega pamtimo. Ovim činom Ranković je to učinio, njemu svojstvenom “umetničkom epikom”, oličenom u prepoznatljioj momumentalnoj skulpturi srpskog Homera, nastaloj upravo u Višnjićevu.   

Umetnik Milutin Ranković je na, za Srbiju značajnoj manifestaciji “Višnjićevi dani” koja je održana na dve lokacije, u Višnjićevu i u Šidu, imao samostalnu postavku ranih radova skulptura pod nazivom “Srpski junaci”, koja će potom biti premeštena u grad Save Šumanovića Šid, u izložbeni prostor tamošnje renomirane biblioteke “Simeon Piščević”, koja je osnovana 1846. godine. Na otvaranju izložbe čuli su se i zvuci Milutinovih gusala.

Otima Milutin svojim delima od zaborava srpsku istoriju i tradiciju i pamti one koji su to isto u prošlosti činili. Kada jedan ovakav lik ovekoveči skulpturom, oseća kaže, da im vraća dug za trag koji su ostavili.

Ovogodišnja trodnevna manifestacija „43. Višnjićevi dani” u čast slavnog srpskog guslara, Filipa Višnjića započela je svečanim programom i podizanjem Višnjićeve zastave na jarbol ispred Kulturno Obrazovnog centra u Šidu.. Centralni deo manifestacije upriličen je u Višnjićevu, parastosom u crkvi, polaganjem venaca na grob slepog pesnika bune i ustanka i kulturno – umetničkim programom. Završnica je bila u sali Kulturno obrazovnog centra na svečanoj akademiji, dodelom Višnjićeve nagrade.

Related posts

Leave a Comment