3. oktobar – EVROPSKI DAN OSOBA SA AUTIZMOM

U svim zemljama Starog kontinenta 3. oktobra se obeležava Evropski dan autizma, koji je ustanovljen kao doprinos poštovanja dostojanstva osoba sa autizmom i ostvarenja njihovih ljudskih prava. Procenjuje se da u Evropi živi oko 5 miliona osoba sa autizmom koje čine 0,6 odsto ukupne populacije. U Srbiji ima između 2.500 i 3.000 dece sa autizmom i isto toliko porodica koje takođe treba da imaju posebnu pažnju u društvu.

Aktuelni su brojni napori, u državi i u lokalnoj zajednici, kako bi na ovom planu društvo učinili što senzibilnijim u svim aspektima.

Za mnoge ljude danas je još samo jedan kalendarski dan u godini. Za roditelje dece i odraslih osoba sa autizmom još jedan dan ispunjen strepnjom i brojnim pitanjima bez odgovora.

Udruženje “BaziMili” Lajkovac, za pomoć osobama sa autizmom i drugim teškoćama u razvoju, koje je dalo nemerljiv doprinos da osobe sa autizmom prvenstveno budu vidljive u lokalnoj zajednici, danas poziva sugrađane na besplatnu projekciju filma o životu osobe sa autizmom:

“Sa željom da ovaj dan prvi put obelezimo i u našoj lokalnoj zajednici,pozivamo vas da danas u 18:30 časova posetite bioskopsku salu KC “Hadži Ruvim” u Lajkovcu, gde ćete moci da pogledate film koji govori o zivotu osobe sa autizmom. Ulaz je besplatan.

“Temple Grandin” je biografska drama koja govori o životu autistične žene. Film prikazuje neobičan život mlade autistične žene čije zdravstveno stanje ograničava njeno razumevanje ljudi, ali joj omogućava razumevanje životinja, što joj pomaže da postane jedna od najcenjenijih izumiteljki u stočarskoj industriji.

„Ja nisam kao drugi ljudi. Ja mislim u slikama“ – Templ Grendin. Bila je stigmatizovana, neshvaćena mlada žena koja je naučila da kanališe svoje jedinstvene talente u briljantnu karijeru naučnika, autora i prelomnog borca za prava životinja. Zasnovan na zapisima same Templ Grendin, ovaj film u produkciji HBO predstavlja snažan portret autistične mlade žene koja, zahvaljujući pravovremenom nadzoru i čistoj snazi volje, predstavlja jednu od najizuzetnijih američkih priča o uspehu. Uz briljantno izvođenje Kler Dejns u glavnoj ulozi, film beleži početke Grendinove, od deteta kojem je dijagnostifikovan autizam, do njenog turbulentnog odrastanja i razvoja tokom školovanja i bezrezervne podrše koju je imala od svoje majke, tetke i profesora fizike. Uprkos svemu, Templova će postati izuzetno funkcionalni, uvaženi pronalazač u stočarstvu, koje je revolucionisala svojim naučnim istraživanjima i izumima. Ovaj vizuelno inventivni film pruža zapanjujuću sliku sveta Grendinove, direktno se obraćajući publici iz njene glave serijom zamrznutih kadrova koji prate njenu samospoznaju i njeno putovanje od detinjstva, preko mladosti, do početka njene karijere i dalje.Premijerno je prikazan 2010 god i osvojio je nekoliko nagrada ukljucujuci i Emmy Awards i Golden Globe (Zlatni globus). Trejler filma mozete pogledati na linku

https://youtu.be/cpkN0JdXRpM. S radošću vas očekujemo, poručuju iz Udruženja “Bazi Mili”.

Svojim dolaskom na današnju projekciju filma pružate podršku osobama sa autizmom i njihovim porodicama i šaljete im poruku da imaju podršku zajednice.

Related posts

Leave a Comment