VAKCINACIJA PROTIV SEZONSKOG GRIPA KREĆE 29. SEPTEMBRA

U Srbiji je juče počela distribucija vakcina protiv sezonskog gripa i očekuje se da će biti završena do kraja nedelje, a 540 doza je već stiglo u Lajkovac.

U Domu zdravlja Lajkovac od sutra 29. septembra kreće vakcinacija protiv sezonskog gripa.

Direktorka Doma zdravlja Lajkovac dr Jovana Radovanović je pojašnjavajući detalje predstojećeg procesa vakcinacije protiv sezonskog gripa rekla:

“Svi zainteresovani građani sa područija opštine Lajkovac, mogu se svakog radnog dana javiti svom izabranom lekaru na opstoj medicini za nalog za vakcinaciju, u periodu od 8-14 ćasova.

Vikendom nema vakcinacije.

Domu zdravlja Lajkovac je opredeljeno ukupno 540 doza trovalentne TorVax Flu i četvorovalentne Vaxigrip Tetra vakcine.

Kao i proteklih godina, rizične grupe u koju spadaju penzioneri, lica sa hroničnim oboljenjima, kao i lica kod kojih je dijagnostifikovan bilo kakav oblik imunodeficijencije su apsolutni kandidati i poželjno je da se vakcinišu protiv gripa.

Napominjem, da je vakcinacija protiv gripa dostupnim vakcinama indikovana licima preko 18 godina.”

Vakcinacija stanovništva sa područja opštine Lajkovac obavljaće se isključivo u Domu zdravlja u Lajkovcu, dakle neće biti vakcinacije u seoskim ambulantama.

Vakcinacija protiv sezonskog gripa preporučuje se osobama sa hroničnim bolestima srca, pluća ili bubrega, dijabetičarima, osobama starijim od 65 godina, deci, osobama iz javnih službi (prosvetni i zdravstveni radnici, policija i vojska…).

Vakcinaciju treba započeti u periodu jeseni, u oktobru i novembru, da bi u vremenu nastanka epidemije naš organizam bio spreman za odbranu. Važno je napomenuti da je za stvaranje zaštite organizma od gripa potrebno oko 3 nedelje i da svake godine ovaj virus napadne do 15% svetske populacije. Virus gripa se vrlo lako i brzo prenosi sa osobe na osobu, u jesenjem i zimskom periodu kada se više boravi u zatvorenom prostoru. Pravovremeno vakcinisanje sprečava epidemiju gripa i dodatne zdravstvene komplikacije. Posebno ugrožene grupe za oboljevanje su ljudi koji u svom poslu dolaze u kontakt sa većim brojem ljudi, starija populacija, hronični bolesnici… 

Vakcinu protiv sezonskog gripa ne mogu primiti osobe koje imaju respiratornu infekciju i temperaturu, dok ne ozdrave, kao i osobe osetljive na kokošje jaja, meso i perje.

Kako se navodi u saopštenju Instituta za javno zdravlje Batut, vakcinacija protiv gripa i u ovoj sezoni 2022/2023. će se sprovoditi na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja, koji su nadležni za sprovođenje imunizacije.

Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” podseća na značaj vakcinacije protiv gripa kako u interesu očuvanja sopstvenog zdravlja, tako i indirektno u očuvanju zdravlja članova porodice i kolektiva.

Naročito ističu važnost pravovremene vakcinacije protiv gripa svih koji pripadaju visokorizičnim grupama stanovništva u cilju očuvanja zdravlja i sprečavanja bolesti.

Related posts

Leave a Comment