DANAS NA KRSTOVDAN TRADICIONALNA, OVOGA PUTA JUBILARNA 40. STOČARSKA  IZLOŽBA

Svojevrsna kruna brojnih svečarskih septembarskih dešavanja u Lajkovcu je današnja jubilarna 40. Regionalna izložba priplodnih goveda simentalske rase “Kolubara 2022”.

Ravno četiri decenije, tradicionalno na Krstovdan održava se ova važna stočarska manifestacija, po kojoj je Lajkovac prepoznatljiv, a danas je najupečatljiviji na poljoprivrednoj mapi Srbije. Zahvaljujući entuzijazmu organizatora i kolubarskih stočara, izložba “simentalca” u Lajkovcu ostala je jedna od malobrojnih ovog tipa u nas, sa obavezujućom tradicijom i izgrađenim renomeom. Izložba u Lajkovcu će danas okupiti najbolje stočare regiona, najeminentnije stručnjake i brojne posetioce iz šireg okruženja.

U katalog ovogodišnje jubilarne izložbe upisano je 109 najboljih grla 26 kolubarskih stočara sa područja opština Lajkovac, Mionica, Ub i Valjevo.

Ocenjivanje grla počinje u 10:30 časova, svečano otvaranje izložbe planirano je za 12:30 časova, pripremljen je i priikladan prateći kulturno – umetnički program, nakon čega će od 13 časova uslediti proglašenje pobednika i dodela nagrada.

Komisija za ocenjivanje grla je i ovoga puta u eminentnom sastavu: dr Vlada Pantelić – Institut za stočarstvo Zemun Polje Beograd, dr Radivoje Đurđević – SVC “Velika Plana” i dr Radosav Vujić – Poljoprivredna savetodavna i stručna služba Valjevo.

Podsećamo, na tradicionalnoj izložbi “simentalca” u Lajkovcu ocenjuju se grla u tri kategorije: junice, prvotelke i krave. Biće proglašena apsolutna šampionka izložbe, šampionke i pratilje u pojedinačnim kategorijama, najbolja kolekcija grla, najbolji stočar iz lajkovačke opštine i niz sličnih priznanja, uz dodelu novčanih i robnih nagrada.

Generalni pokrovitelj 40. izložbe je Opština Lajkovac, a organizatori: Opštinska uprava Lajkovac, Institut za stočarstvo Zemun Polje, Centralno udruženje odgajivača goveda simentalske rase, Udruženje odgajivača goveda simentalske rase „Kolubara“ Lajkovac, Centar za poljoprivredu Lajkovac i Udruženje odgajivača goveda simentalske rase “Kolubarski simentalac” Valjevo.

Related posts

Leave a Comment