PROMOCIJA KNJIGE “BIRAM ŽIVOT” GORANA SAVIĆA U ČETVRTAK 22. SEPTEMBRA OD 19 ĆASOVA U GRADSKOJ KUĆI

U izdanju Književne omladine Valjevo i uz podršku Opštinske uprave Lajkovac, prva knjiga Lajkovčanina Gorana Savića, roman pod vrlo motivacionim naslovom “Biram život”, izašla je iz štampe početkom prošle godine.

Sticajem različitih okolnosti, a prvenstveno zbog okolnosti pandemije, tek sada će biti predstavljena lajkovačkoj publici. U međuvremenu, mnogi su knjigu pročitali, ili su o njoj prilično čuli, pa i to može doprineti uspešnosti predstojeće književne večeri.

Gradska biblioteka Lajkovac organizuje promociju knjige ”BIRAM ŽIVOT” autora Gorana Savića u četvrtak  22. septembra od 19 časova, u Gradskoj kući.

Osim autora, govoriće Aca Vidić, urednik i izdavač i mr Daren Milivojević, recezent knjige.

Knjiga je nastala na osnovu ličnog iskustva autora, nakon preživljenog vrlo teškog moždanog udara. Osnovna poruka romana je jasna i nedvosmislena: biraj život, veruj u sebe i bori se!

Za portal LAJKOVAC NA DLANU, Goran Savič, autor romana “Biram život” je rekao, da je činom objavljivanja prvog romana ispunjena njegova dečačka želja, kao i da je već na samom početku oporavka od moždanog udara znao da će napisati knjigu o svojoj borbi i poukama koje je izvukao:

“Kada se život promeni u trenutku, mora se nešto preduzeti. za početak, smoći snage i pobediti samog sebe. Promenio sam filozofiju života. Uz Božiju pomoć, tragao sam i dalje tragam za strpljenjem, smirenjem i ljubavlju prema svakom živom stvoru. Da bi se bitka dobila, mora se na megdan izaći sa verom u pobedu. Kažu, da kada ti Bog oduzme nešto, višestruko ti vrati na drugi način. Nisam više direktor, političar, već običan čovek pun vere u život i ljubav, posvećen svojoj porodici, sinovima i najvećoj nagradi, unuci Dunji. I sa pravom mogu reći da sam ja ispunjen čovek. Pronašao sam sebe u pisanju knjiga, što je bila moja dečačka želja.”

Goran Savić je rođen 1965. godine u Beogradu. Osnovnu školu završio je u Lajkovcu, bio je đak čuvene Valjevske gimnazije, završio je Mašinski fakultet u Beogradu. Najveći deo života proveo je u Lajkovcu, a pre nekoliko godina preselio se sa porodicom u Valjevo. Uvek je bio aktivan na javnoj sceni, u politici i sportu posebno. Bio je i dugogodišnji direktor “Elmonta”, gde i sada radi. Da je poučen iskustvom odistinski uspeo da uspori i poređa prioritete, potvrđuje i činjnica da najviše se ntenzivno bavi i pčelarstvom. Kaže, da je sa ovim prvim romanom konačno “probio led” i da već ima još sedam napisanih knjiga i oko osamdeset pesama, tako da će biti još novih naslova iz pera Gorana Savića.

Recezent knjige mr Daren Milivojević kaže:

“Knjiga „Biram život“ Gorana Savića predstavlja lično iskustvo čoveka koji je doživeo težak moždani udar i snagom svoje volje i verom u Boga uspeo da se oporavi i stane na noge. Kako nam autor nagoveštava ,,da je tajna svakog očajnika u tome da ima previše vremena da razmišlja o tome da li je srećan ili ne“, vidimo da vreme koje provodi u bolnici Goran posvećuje razmišljanjima o životu i smrti, osećajući njihovo zajedničko prisustvo.

Već na početku shvatamo da Goran posle teškog nokauta sudbine ne pristaje da se preda i završi bitku za život. On dobro zna da su ,,žalost i tuga smrtonosno delo đavola, a radost i vedrina Božji dar“. Podrška porodice i želja da im se vrati krepe njegovu nadu u ozdravljenje.

To „što je doživeo nije bolest nego stanje u koje može doći bilo koja osoba“ (sestra Rada). Objašnjava nam da je došlo do promene u njegovoj ličnosti, postao je oprezniji, popustljiviji, mirniji, strpljiviji i racionalniji. Takvo razmišljanje upotpunjuje citatom Maksima Gorkog, da je život zapravo umetnost da se u svemu nađe radost i lepota. Ponovo počinje da primećuje male i jednostavne stvari i da se raduje njima: „Kolika je sreća opet hodati, biti na svežem vazduhu i u prirodi“.

Goran zna da je umetnost života stalno prilagođavanje promenama, pa se stoga privikava na novonastale okolnosti, trudeći se da sačuva mir u duši. Mnoga iskušenja na koja nailazi u bolnici pobeđuje ravnodušnošću, navodeći da mu je ravnodušnost bila jedini prijatelj i uteha u časovima kada mu je bilo najteže.

Iako je roman piščev prvenac, više je nego primetan osećaj za sklad i umetnost pisane reči. Dinamika pripovedanja je dobro osmišljena što doprinosi da se pažnja čitaoca sve vreme zadržava na priči koja prosto mami da se nastavi sa čitanjem.

U celini gledano knjiga „Biram život“ pokazuje kako se čovek i u najtežoj situaciji treba boriti i verovati u sebe. Zadržati pozitivan stav uprkos svemu poruka je ove knjige, a vedrina i radost su njeni glavni atributi. Upravo zato je ovaj roman recept koji Goran preporučuje svima, a on glasi: „Živeti tiho, jednostavno i skromno. Držati se svoga puta kakav jeste, sa željom da ustaneš i sledeće jutro, doneseš osmeh i sebi i drugima i da čvrsto grliš ono što imaš, ne dirajući ničije. Shvatio sam, smisao života nije biti najbogatiji, najvažniji, najuticajniji, već biti svoj, spokojan i zadovoljan.“

Predstavljanje knjige “Biram život”, autora Gorana Savića, u organizaciji lajkovačke biblioteke, vašoj pažnji svakako preporučujemo: četvrtak  22. septembra od 19 časova, Gradska kuća.

Related posts

Leave a Comment