OBELEŽEN 17. SEPTEMBAR – DAN OSLOBOĐENJA LAJKOVCA

Danas, na dan 17. septembra, 78. po redu godišnjicu oslobođenja Lajkovca u Drugom svetskom ratu, polaganjem venaca na spomen obeležje poginulim Lajkovčanima, na ulazu u bioskopsku salu u centru Lajkovca, obeležili su predstavnici Udruženja Jugoslovena iz Lajkovca, zajedno sa delegacijama boraca Lazarevca i Latkovića (opština Ljig).

U ime Udruženje Jugoslovena venac je položio predsednik lajkovačkog udruženja Vlajko Jevtić.

Jugonostalgičar i dosledni levičar Vlastimir Jevtić podsetio je danas na istorijske događaje NOB-a 1941-1945. i herojske bitke “13. Proleterske – Rade Končar” pod komandom narodnog heroja Milana Žeželja za oslobođenje Lajkovca i okoline, na njenom putu do Beograda. Vlajko Jevtić je i ovoga puta naglasio:

“Važno je da se poštuje istorija i tradicija i da to moraju znati naše mlađe generacije koje dolaze iza nas, da bi se zapamtila naša slavna prošlost 20.veka i Jugoslavija koja je bila uzor mnogim zemljama u svetu koje su se oslobađale od kolonijalnog ropstva stranih zavojevača.”

Jevtić je napomenuo i da Lajkovac već skoro dve decenije više nema ulicu koja nosi naziv XIII Proleterske brigade (ranije je to bila ulica pored crkve, koja se sada zove Ulica Kneza Miloša) i da bi bilo lepo da jedna ulica u Lajkovcu ponovo ponese ime herojske brigade koja je oslobodila Lajkovac.

Septembar je izuzetno važan u istoriji Lajkovca. Zapravo, svi bitni događaji za nastanak i razvoj Lajkovca, zbili su se upravo u septembru, od prolaska prvog voza, Dana opštine, Dana oslobođenja, pa redom dalje kroz istoriju varoši. Takođe, lajkovačka Srednja škola “17. septembar” nosi naziv upravo datuma oslobođenja Lajkovca.

Related posts

Leave a Comment