16. SEPTEMBAR – DAN OPŠTINE LAJKOVAC

Dan Opštine Lajkovac, 16. septembar obeležava se u znak sećanja na prolazak prvog voza kroz Lajkovac 1908. godine i početak razvoja varošice.

Svečana akademija povodom Dana opštine Lajkovac, u organizaciji Kulturnog centra “Hadži Ruvim” je u velikoj sali Gradske kuće u 12 časova.

Na današnjoj svečanosti, predsednik opštine Andrija Živković uručiće po drugi put nagrade i javna priznanja opštine Lajkovac zaslužnim pojedincima i kolektivima. Za ovu godinu biće dodeljene četiri nagrade i javna priznanja Opštine Lajkovac: u oblasti nauke, inovacije i pronalazaštva; u oblasti obrazovanja i vaspitanja; u oblasti medicine i brige o zdravlju i u oblasti humanosti.

Takođe, povodom Dana opštine, korisnici studentske stipendije opštine Lajkovac koji su postigli prosečnu ocenu najmanje 9,50 u ovoj školskoj godini ostvaruju pravo na uvećan iznos studentske stipendije koja se isplaćuje na njihove račune za mesec jun, u visini do 70% prosečne mesečne neto zarade.  

U programu svečane akademije učestvuju: Muzički kvartet “Melodija” iz Lazarevca, glumac Aleksandar Karić iz lazarevačkog “Puls teatra” , pesnikinja Zorica Mišić – članica Srpske nacionalne akademije u Torontu i potpredsednik srpsko-kanadskog udruženja književnika “Desanka Maksimović”. Voditelj programa je glumica Angelina Lukić.

U novijoj istoriji, rukovodstvo lokalne samouprave nastoji da svaki 16. septembar ostane po dobru upamćen i da označi jedan novi početak. Na području opštine Lajkovac je u ovom momentu aktivno desetak gradilišta, pa je razmatrana mogućnost da svečanost povodom Dana opštine bude bude upriličena na jednom od njih. Odlučeno je da, svečana akademija povodom Dana opštine ove godine bude u Gradskoj kući.

Related posts

Leave a Comment