DIGITALNO OPISMENJAVANJE ŽENA NA SELU JEDNA OD OSAM USLUGA PROGRAMA HOBOTNICA

Nakon što je na iskraju prve dekade jula u Gradskoj kući u Lajkovcu, u okviru aktuelnog osmomesečnog projekta pod simboličnim nazivom Hobotnica namenjenog ženama sa seoskog područja mioničke i lajkovačke opštine, kao prvi korak u njihovom digitalnom opismenjavanju učesnicama projekta podeljena IT oprema, usledila je uspešna obuka žena kako da koriste IT opremu koju su dobile.

Digitalna pismenost je jedna od najbitnijih veština 21. veka i gotovo svaki posao zahteva da je posedujemo. I pored toga, samo 49% ljudi u Srbiji je digitalno pismeno. Kroz program Hobotnica, žene su prolazile svojevrsnu obuku i stekle osnovne veštine digitalne pismenosti, podsećaju iz ŽUKO.  

U ime Ženskog udruženja kolubarskog okruga Katarina Ranković kaže, da su učesnice projekta kroz radionice prošle sve od najednostavnijih stvari, do onih naprednijih: “Digitalizacijom stičemo nove veštine koje nam mogu pomoći na različite načine, od toga da su veće šanse da nađemo posao, do toga da možemo lakše razumeti decu i njihove potrebe, posebno one vezane za online školovanje.”

Ženama sa sela je početkom pandemije, kada su pijace bile zatvorene i kretanje ograničeno, vrlo brzo postalo jasno da im je šansa za zaradu u gotovo neograničenom onlajn tržištu, što su vredne i preduzimljive poljoprivrednice maksimalno iskoristile, o čemu bez elementarne digitalne pismenosti nije moglo biti ni govora…

Projekat Hobotnica sprovodi Žensko udruženje kolubatskog okruga (ŽUKO) sredstvima donatora (Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju kroz projekat “Usluge socijalne zaštite za osetljive grupe”), u saradnji sa opštinama Lajkovac i Mionica.

Podsećamo, u projekat je uključeno po 40 žena iz različitih društvenih kategorija sa teritorije obe lokalne samouprave, kroz korišćenje osam usluga koje se sprovode ovim projektom, a jedna od tih usluga je upravo digitalno opismenjavanje.

Program Hobotnica kroz osam usluga smanjuje radno opterećenje žena neplaćenim poslovima i poslovima brige o drugima. Neke od tih usluga su digitalno opismenjavanje, pregledi lekara opšte prakse, pravna pomoć, jednodnevno putovanje, druženja za korisnice usluga, kao i dodatni časovi engleskog jezika za decu školskog uzrasta. Pored smanjenja radne opterećenosti neplaćenim poslovima, cilj ovog programa je da opštinama u kojima se sprovodi pruži bolji uvid u mogućnost  uvođenja rodne komponente u postojeće i nove socijalne usluge.

Istovremeno ‚‚Kuća rodnih znanja“ sprovodi obuke za lokalne samouprave u cilju uvođenja  rodne komponente  u program socijalnih usluga, odnosno u lokalne budžete –  kroz rodno odgovorno budžetiranje.

Aktivnosti programa Hobotnica odvijaju se kao deo projekta nemačko-srpske saradnje “Usluge socijalne zaštite za osetljive grupe” (“Social Services for Vulnerable Groups”) koji sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju.

Related posts

Leave a Comment