MILOŠ JEVTIĆ PRVI DOBITNIK NOVINARSKE NAGRADE “BELI”, VUČIĆ NA MANIFESTACIJI NA POVLENU, SPOMENIK KNJIŽEVNIKU – RAD MILUTINA RANKOVIĆA  

Prvi dobitnik Nagrade “Beli”, koju je ustanovilo Udruženje “Beli Povlen” iz Valjeva u znak sećanja na Radovana Belog Markovića, za ukupno novinarsko delo u afirmaciji književnosti i kulture dodeljeno je novinaru i publicista iz Beograda Milošu Jevtiću.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas manifestaciji na Povlenu i otkrivanju skulpture Radovana Belog Markovića na Kneževom Polju, koja je rad umetnika Milutina Rankovića iz Lajkovca.

“Delo koje je Radovan Beli Marković ostavio iza sebe, ostaće trajno utkano u kolektivnu svest našeg naroda, a posebno ljudi njegovog Lajkovca i večno belog Valjeva, kao i celog kolubarskog kraja, čiji je svaki pedalj pohodio i opisao kao novinar i pisac.

Ovaj spomenik se najbolje uklapa u živopisni krajolik i ambijent u kojima je i sam Radovan Beli Marković pronalazio večiti izvor inspiracije i stvaralačke energije.

Hvala mu i slava za sve što je uradio za našu kulturu”, napisao je predsednik Vučić danas na svom Instagram nalogu.

Skulpturu Radovana Belog Markovića otkrili su predsednik Vučić i Matija Bećković.

“Kada se bolje zagledamo, vidimo da je taj spomenik, oduvek i bio tu. Skulptor ga je našao u hrastu, začaranog u hrastovom jeziku, čim je Radovan otputovao Lajkovačkom prugom. Nije ga izvajao, nego je svog prijatelja izbavio iz drveta”, rekao je Bećković.

Manifestaciju je organizovalo Udruženje “Beli Povlen, u čast jednog od najznačajnijih srpskih književnika koji je često dolazio na ovu planinu i u njoj nalazio inspiraciju.

U sklopu manifestacije, održani su i pomen Belom Markoviću, kao i kulturno-umetnički program i odbojkaška utakmica.

Svečanosti na Povlenu prisustvovali su predsednik Aleksandar Vučić, lider SPS-a Ivica Dačić, vladika valjevski Isihije, dr Vojislav Koštunica, akademik Matija Bećković, bivši ministar unutrašnjih poslova Dušan Mihajlović i brojni drugi gosti.

“Sudeći po onome što danas vidimo, delo Radovana Belog Markovića ostaće zauvek utkano u sećanje našeg naroda”, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Related posts

Leave a Comment