PROGRAM “MOJA PRVA PLATA“

Nacionalna služba za zapošljavanje raspisala je danas Javni poziv za realizaciju ovogodišnjeg programa podsticanja zapošljavanja mladih „Moja prva plata“.

Prvi uslov je da nemate više od 30 godina. Za ovu godinu je planirano da se u program “Moja prva plata” uključi do 10.000 mladih starosti do 30 godina, sa najmanje srednjim obrazovanjem i bez radnog iskustva.

Program Vlade Republike Srbije „Moja prva plata” sprovodi Nacionalna služba za zapošljavanje uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva finansija, Ministarstva omladine i sporta, Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu i Privredne komore Srbije.

Cilj Programa je da se podstakne osposobljavanje mladih za rad kao i zapošljavanje mladih i pruži podrška privredi u rešavanju problema sa nedostatkom kadrova prema potrebama poslodavaca, kao i smanjenju nezaposlenosti mladih.

Program će se sprovoditi kod poslodavca, u privatnom i javnom sektoru, u trajanju od devet meseci, a realizuje se bez zasnivanja radnog odnosa.

Tokom trajanja programa, Nacionalna služba za zapošljavanje će na mesečnom nivou isplaćivati mladima sa srednjim obrazovanjem novčanu naknadu u iznosu od 25.000 dinara, dok će mladima sa visokim obrazovanjem isplaćivati 30.000 dinara, uz uplatu doprinosa za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti.

OvogodišnjI program podsticanja zapošljavanja mladih “Moja prva plata” biće biti realizovan kroz četiri faze.

Do sada su realizovana dva ciklusa programa, u koji je uključeno oko 18.000 mladih.

Program se sprovodi kod poslodavca koji pripada privatnom ili javnom sektoru, dok prioritet imaju poslodavci iz privatnog sektora, a naročito poslodavci iz devastiranih područja.

Javni poziv za ovogodišnji program „Moja prva plata“ i sve informacije o programu nalaze se na sajtu Nacionalne službe za zapošljavanje (www.nsz.gov.rs), kao i sajtu Moja prva plata (www.mojaprvaplata.gov.rs).

Related posts

Leave a Comment