POČELA IZGRADNJA PRIMARNE KANALIZACIONE MREŽE U BOGOVAĐI

U okviru projekta „Čista Srbija“u Bogovađi su otpočeli radovi  na izgradnji 2 kilometra primarne kanalizacione mreže za širi centar naselja. U Bogovađi će biti izgrađeno i mini-kompaktno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda kapaciteta za 600 korisnika, što omogućava proširenje mreže. Početak radova propratio je predsednik opštine Lajkovac Andrija Živković sa saradnicima i tom prilikom izjavio:

„Ovo je jedan od najznačajnijih projekata u opštini Lajkovac u poslednjih nekoliko decenija. Vrednost čitavog projekta je oko dve milijarde dinara, što je više od dva godišnja budžeta opštine Lajkovac. Prvu fazu smo uveliko završili, kanalizaciju za deo Rubribreze, tako da je sada MZ Rubribreza potpuno pokrivena fekalnom kanalizacionom mrežom. Uveliko se odvijaju radovi u MZ Jabučje, gde je urađena prva, a uskoro treba da počne druga faza – za drugi deo Jabučja, gde će biti urađeno čak 24 kilometra primarne mreže.

Opština Lajkovac će u narednom periodu, u skladu sa svojim mogućnostima i tamo gde tehnički uslovi budu dozvoljavali, uraditi kanalizaciju i za delove Bogovađe udaljene od centra, ali je sa ova dva kilometra veći deo naseljenog mesta Bogovađa pokriven. Ovo će najviše značiti meštanima, ali generalno i Opštini Lajkovac jer ćemo podići nivo ekološke kulture.

Veoma je značajno: u prvi mah nije ušlo u plan projekta „Čista Srbija“, ali zahvaljujući dobroj saradnji sa Ministarstvom građevine veliki su izgledi da dobijemo 4 kilometra primarne mreže za naseljeno mesto Ćelije, vrednost radova je 50 miliona dinara.

Do kraja avgusta počeće kompletna rekonstrukcija postojećeg postrojenja za preradu otpadnih voda u Lajkovcu, koje će moći da primi sve nove korisnike, kanalizacija u Jabučju i Ćelijama biće povezana sa ovim postrojenjem.

S obzirom na to da je kanalizacija u varoši Lajkovac urađena ranije, opštinsko rukovodstvo se potrudilo da projektom „Čista Srbija“ pokrije mesne zajednice u blizini Lajkovca.

U toku su radovi u Slovcu, koje finansiramo sopstvenim sredstvima već nekoliko godina. Tu je urađeno mini-kompaktno postrojenje, a ovih dana se radi nedostajuća kanalizaciona mreža.

Mogu sa ponosom da kažem, da je Lajkovac jedna od retkih opština gde će veliki deo sesokog područja imati fekalnu kanalizaciju.“

Kompletne radove finansira Republika Srbija, a realizuje Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije. Lajkovac je među prvih 16 gradova i opština u kojima je počelo sprovođenje projekta „Čista Srbija“, što podrazumeva izgradnju kanalizacione mreže i izgradnju i rekonstrukciju postojećih postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Related posts

Leave a Comment