UČESNICAMA PROJEKTA HOBOTNICA URUČENA IT OPREMA, KAO PRVI KORAK U DIGITALNOM OPISMENJAVANJU ŽENA NA SELU

U Gradskoj kući u Lajkovcu, u okviru aktuelnog osmomesečnog projekta pod simboličnim nazivom Hobotnica, namenjenog ženama sa seoskog područja mioničke i lajkovačke opštine, podeljena je IT oprema učesnicama projekta.

Projekat Hobotnica sprovodi Žensko udruženje kolubatskog okruga (ŽUKO) sredstvima donatora (Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju kroz projekat “Usluge socijalne zaštite za osetljive grupe”), u saradnji sa opštinama Lajkovac i Mionica. U projekat je uključeno po 40 žena iz različitih društvenih kategorija sa teritorije obe lokalne samouprave, kroz korišćenje osam usluga koje se sprovode ovim projektom, a jedna od tih usluga je upravo digitalno opismenjavanje.

U ime Ženskog udruženja kolubarskog okruga, prisutne je najpre pozdravila Katarina Ranković, istakavši da je ovaj čin prvi korak u edukaciji žena u korišćenju modernih tehnologija: “Digitalno opismenjavanje se često shvata kao nešto što znamo i gde se svi lako prilagođavaju. To zapravo nije istina i upravo je zato jedna od aktivnosti u programu Hobotnica i dodela IT opreme korisnicama. Naredni korak je radionica na kojoj ćemo zajedno učiti kako se tableti koriste, od najednostavnijih stvari, do onih naprednijih. Digitalizacijom stičemo nove veštine koje nam mogu pomoći na različite načine, od toga da su veće šanse da nađemo posao, do toga da možemo lakše razumeti decu i njihove potrebe, posebno one vezane za online školovanje.”

Zamenik predsednika opštine Lajkovac Obrad Milutinović pozdravio je prisutne, zahvalio se realizatorima projekta na izuzetnoj saradnji i naglasio, da je digitalno opismenjavanje žena na selu izuzetno važno u ovom vremenu i da će im to biti od velike koristi u svim aspektima njihovog svakodnevnog života.

Poseban doprinos uspešnoj realizaciji projekta kontinuirano i predano daje Katarina Janić, koordinator za lokalni ekonomski razvoj, koja je pohvalila angažovanje svih aktera na projektu i naglasila da  Hobotnica  iziskuje institucionalnu povezanost i dobija ulogu neimara kulture rodne ravnopravnosti i prevazilaženja rodnih stereotipa u lokalnoj zajednici.

Program Hobotnica kroz osam usluga smanjuje radno opterećenje žena neplaćenim poslovima i poslovima brige o drugima. Neke od tih usluga su digitalno opismenjavanje, pregledi lekara opšte prakse, pravna pomoć, jednodnevno putovanje, druženja za korisnice usluga, kao i dodatni časovi engleskog jezika za decu školskog uzrasta. Pored smanjenja radne opterećenosti neplaćenim poslovima, cilj ovog programa je da opštinama u kojima se sprovodi pruži bolji uvid u mogućnost  uvođenja rodne komponente u postojeće i nove socijalne usluge. Istovremeno ‚‚Kuća rodnih znanja“ sprovodi obuke za lokalne samouprave u cilju uvođenja  rodne komponente  u program socijalnih usluga, odnosno u lokalne budžete –  kroz rodno odgovorno budžetiranje.

Aktivnosti programa Hobotnica odvijaju se kao deo projekta nemačko-srpske saradnje “Usluge socijalne zaštite za osetljive grupe” (“Social Services for Vulnerable Groups”) koji sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju.

Related posts

Leave a Comment