MOLBA UDRUŽENJA “BaziMili” PREDSEDNIKU OPŠTINE ZA BESPLATNO USTUPANJE PROSTORIJA NA KORIŠĆENJE  

Udruženje „Bazi Mili”, za pomoć osobama sa autizmom i drugim teškoćama u razvoju je danas uputilo predsedniku opštine Lajkovac, gospodinu Andriji Živkoviću Molbu za besplatno ustupanje prostorija na korišćenje. Udruženje je u godini osnivanja od lokalne samouprave dobilo za potrebe udruženja prostorije na korišćenje po povlašćenoj ceni. Sa povlašćenom cenom, na godišnjem nivou, to je trošak u iznosu od preko 60.000 dinara, koji se za udruženje pokazao previsokim.

Razlozi za ovakav korak su detaljno obrazloženi u danas upućenoj molbi:

“Udruženje „Bazi Mili“ je osnovano na teritoriji opštine Lajkovac u septembru 2019. godine. Iste godine smo vam se obratili sa molbom za iznajmljivanje prostorija i vi ste nam izašli u susret, ustupivši nam prostorije na korišćenje po povlašćenoj ceni.

Za taj kratak period do danas udruženje je sprovelo četiri projekta. Održali smo oko 30 inkluzivnih radionica na kojima je učestvovalo preko stotinu dece iz Lajkovca i okoline, organizovali smo psihološku podršku za roditelje, omogućili određenom broju dece sa smetnjama u razvoju besplatne terapije sa logopedom, a tokom pandemije Kovid- 19 pružali smo i mogućnost dnevnog boravka za porodice sa teritorije Lajkovca kod kojih se javila potreba za istim.

U saradnji sa opštinom učestvovali smo u izradi nacrta plana za uslugu Lični pratilac deteta i bili smo uključeni u izradu Strategije socijalne zaštite opštine Lajkovac.

Uz pomoć donacija uspeli smo da u potpunosti opremimo prostor koji zakupljujemo od Opštine: od tepiha, radnih stolova i stolica, ormarića, televizora do edukativnog materijala i didaktičkih sredstava, čime smo kreirali jedno funkcionalno mesto koje može mnogo toga da pruži kako deci sa smetnjama, tako i deci tipičnog razvoja u našoj zajednici. Zbog svega toga smo 2021. godine dobili i nagradu pod nazivom „Pokretači promena“ među konkurencijom svih udruženja sa teritorije Srbije.

Mi smo i te kako svesni da je Opština, dajući udruženju prostorije na korišćenje po povlašćenoj ceni, omogućila većinu aktivnosti koje smo sproveli i na tome smo mi, kao i naši korisnici, veoma zahvalni. Međutim, udruženja „Bazi Mili“ nije profitna organizacije, mi ne naplaćujemo  usluge niti proizvode i zbog toga nemamo kontinuiran priliv prihoda. Iznos za zakup od preko 60.000 dinara godišnje je za nas previsok, posebno imajući u vidu da ga plaćaju sami roditelji dece sa smetnjama u razvoju i zbog toga Vam se obraćamo sa Molbom za dodeljivanje prostorija na besplatno korišćenje.

Udruženje Bazi Mili i Opština Lajkovac su od našeg osnivanja do danas prolazili kroz različite faze međusobnog nerazumevanja ali i kroz faze podrške jednih drugima. Opština Lajkovac je donoseći Strategiju za unapređenje socijalne zaštite, uvođenjem usluga i dodeljivanjem prostorija Bazi Miliju pokazala da je društveno odgovorna i mi ni najmanje ne sumnjamo da donosioci odluka u našoj opštini prepoznaju potrebe svojih građana, a posebno onih najranjivijih grupa i da će izaći u susret i ovoj Molbi, te time obezbediti sigurno mesto za rast i razvoj dece sa razvojnim teškoćama, a ujedno i prostor za druženje deci tipičnog razvoja u našoj zajednici”, stoji u molbi upućenoj predsedniku opštine, koja je danas predata na Pisarnici Opštinske uprave opštine Lajkovac, a koju je u ime Udruženja „BaziMili“ Lajkovac potpisala predsednica udruženja Milica Nikolić.

Related posts

Leave a Comment