BESPLATNA PRAVNA POMOĆ ZA ŽENE U PROCESU RASPODELE NASEDSTVA

U toku je realizacija novog aktuelnog jednogodišnjeg projekta čiji je naziv „Koliki  je moj deo?“, koji Žensko udruženje kolubarskog okruga realizuje u nastavku saradnje sa UN Women Serbia. Tema je nepravedni obrazac nasleđivanja imovine među ženama i muškarcima.

„Što se tiče zakona, muškarci i žene imaju ista prava, međutim praksa kaže suprotno. Postoji veliki jaz i podaci kažu da se skoro svaka druga žena odriče nasledstva u korist muških članova porodice. Razlog su rodni stereotipi u kojima živimo otkad se rodimo i tako kroz život budemo vaspitani da nasledstvo uglavnom treba da pripadne muškarcima. Kada smo tako vaspitani, jako je teško odupreti se stegama u kojima smo godinama živeli.

Kroz projekat “Koliki je moj deo” organizovana je besplatna pravna pomoć za sve žene koje se nalaze u procesu raspodele nasledstva i žele da zaštite svoje interese. Pozivom na broj 065/ 2093 – 309 mogu dobiti sve potrebne informacije vezane za proces u kom se nalaze i koje su zakonske mogućnosti. Projekat je podržan od strane UN Women-a,“ kaže Katarina Ranković iz ŽUKO-a, u ime realizatora projekta.  

Podaci kažu da su žene u skoro 50% slučajeva isključene iz reda naslednika i to se najčešće voljno odreknu nasledstva u korist muških članova, zbog tradicionalnog vaspitanja i jer je tako “red”.

Realizacijom ovog projekta, radi se intenzivno na razbijanju stereotipa vezanih za neravnomerno nasleđivanja imovine između muškaraca i žena. Evidentno je da se i u 21. veku događa da se su žene isključene iz reda naslednika u korist muških članova i to u čak 43,2% slučajeva.

Projekat ima za cilj smanjenje rodnih stereotipa i slabljenje postojećih zajedničkih obrazaca nasleđivanja po kojima muškarac treba da bude vlasnik imovine. Kroz kampanju, informisanje i edukaciju stanovništva u sedam lokalnih samouprava: Lazarevac, Lajkovac, Ljig, Mionica, Osečina, Mladenovac i Aranđelovac, ŽUKO želi da obuhvati što veći broj građana i građanki, jer prema popisu iz 2011. godine na ovim  prostorima živi ukupno 213.493 stanovnika od kojih su 109.224 žene.

„Nažalost, od malih nogu smo učeni da se žensko udaje, dok samim tim muškoj deci ostaje sva ili skoro sva imovina. Vremena su se promenila od perioda naših baka i deka, ali ovo vaspitanje je ostalo prisutno, posebno na selu.

Upravo zato je ova tema izuzetno bitna, jer ne treba da postoji razlika među naslednicima, Ukoliko su žene izostavljene, one ostaju bez ičega svog. Samim tim kasnije u životu nemaju potporu za podizanje kredita, nemaju gde da se vrate ukoliko imaju probleme u braku i još mnogo faktora o kojima nažalost ne razmišljamo dovoljno. Društvo stigmatizuje žene koje žele da zadrže nasleđenu imovinu.

Da bi izbegle osudu i titulu “loše sestre, ćerke, tetke”, iako im zakon garantuje nasledstvo, žene će se u većinu slučajeva odreći istog, u korist muških članova porodice“, podseća na uvrežene stavove u našem okruženju predsednica ŽUKO Jelena Ružić.

Da li znate primer neke žene iz svoje blizine koja ima loš brak, ali ipak ostaje tu gde jeste, jer nema nigde gde bi otišla? Nažalost, puno je takvih žena, posebno starijih generacija gde su roditelji ostavili imanje bratu ili braći, a za žensko dete su računali da će biti zbrinuta kod muža. Podsećamo, i da ukoliko dođe do razvoda braka, žena treba da dokaže svoju ulogu u sticanju zajedničke imovine kroz dugu i skupu parnicu.

Kada budete delili imovinu svojoj deci, setite se da je lepo ostaviti zbrinuto i sigurno svako svoje dete, bez obzira na pol.

Čak 68% mladih u Srbiji smatra da nasledstvo treba da pripadne samo muškarcu.

Kao najčešći razlog za takvo razmišljanje navode da će se ženska deca verovatno udati i izaći iz kuće i samim tim ne zaslužuju da budu naslednice.

Deca i mladi najčešće uče po modelu, dakle od bliskih osoba iz svoje okoline. Kako bismo rešili ovaj problem, moramo da vodimo računa kojim vrednostima učimo našu decu, upozoravaju iz ŽUKO-a: „Potrebno je povećati svest stanovnika, posebno žena sa ruralnog područja, o pravima u oblasti nasleđivanja i o negativnom uticaju rodno zasnovanih stereotipa i tradicionalnih obrazaca na položaj žena u društvu.“

Projekat će trajati godinu dana i podržan je od strane agencije Ujedinjenih Nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji.

Related posts

Leave a Comment