EPISKOP ISIHIJE SLUŽIO GODIŠNJI PARASTOS SHI IGUMANIJI AGNIJI HADŽI STANIĆ

Danas, na praznik Prepodobne Matrone Moskovske, navršila se godina otkako se Gospodu prestavila dugogodišnja igumanija manastira Bogovađa mati Agnija Hadži Stanić. U jutarnjim časovima u manastirskom hramu je služena Zaupokojena Liturgija, a potom i parastos, kojim je načalstvovao Njegovo Preosveštenstvo Episkop valjevski G. Isihije, uz sasluživanje arhijerejskog namesnika tamnavskog protojereja Nebojše Milivojevića i sveštenoslužitelja namesništava tamnavskog i kolubarskog, kao i svog sekretara đakona Momčila Dimitrijevića. Po blagoslovu Vladike Isihija, slovo u čast igumanije Agnije uputio je nadležni paroh sveštenik Zoran Milikić.

Podsetivši na višedecenijsko monaško služenje mati Agnije (62 godine), otac Zoran Milikić je naveo da je živela bogougodno, trudeći se da mislima, rečima i delima ugodi Gospodu Hristu.

“Došavši u Bogovađu na parohiju 2011. godine, po blagoslovu blažene uspomene Episkopa valjevskog Milutina, mogao sam mnogo toga da naučim od igumanije Agnije. Ona je bila monahinja starinskog kova. Nekad je znala i da me kritikuje. Kao početnik, to sam prihvatao sa blagodarnošću. Ona se trudila svim svojim bićem da sve posetioce manastira ugosti. Manastir Bogovađaje je osam puta rušen i obnavljan. Igumanija Agnija je jedan od obnovitelja ovog manastira”, rekao je jerej Zoran Milikić.

Pored obnove zdanja svetinje, igumanija Agnija dala je veliki doprinos i duhovnoj obnovi, uputivši na put molitve mnoge ljude koji su navraćali u Bogovađu. „Molićemo se uvek za nju, a nadamo se da se i ona moli Bogu za nas, jer je ona sad bliža Gospodu Hristu“, poručio je otac Zoran Milikić.

Igumanija Agnija udostojena je da se Gospodu prestavi na dan Vaskrsa prošle godine.

Rođena je kao Katarina Stanić 25. januara 1940. u Orašcu kod Šapca u porodici Matije Stanića, istaknutog pripadnika Bogomoljačkog pokreta. Upravo od oca primila je veliku ljubav prema Gospodu, koja će je odvesti monaškom podvigu u doba komunizma i učiniti jednom od monahinja koje će sačuvati i obnoviti manastirski život. Zamonašio ju je 1964. godine u Bogovađi Episkop žički Vasilije Kostić. Godine 2005. Episkop šabačko- valjevski Lavrentije Trifunović unapredio je mati Agniju u čin igumanije i male shime, a Episkop valjevski Milutin odlikovao pravom nošenja naprsnog krsta i žezla. Grobu Gospodnjem poklonila se 1980. godine, te time stekla hadžijsku titulu. Za vreme njene uprave, realizovana je kompletna obnova manastira Bogovađa i prateće infrastrukture, unapređena ekonomija i razvijena izdavačka delatnost.

Related posts

Leave a Comment