ZASEDALA SKUPŠTINA, MANJA CENA VODE ZA SVE KORISNIKE   

Na današnjoj 13. sednici odbornici Skupštine opštine Lajkovac izglasali su da cena vode po kubnom metru za sve krajnje korisnike bude niža za 10 dinara.

Ovo je veoma lepa vest za građane Lajkovca, koji iz dobro poznatih i objektivnih razloga plaćaju izuzetno visoku cenu vode za piće.

Do sniženja je došlo zahvaljujući smanjenju gubitaka na mreži koje je postiglo lajkovačko komunalno preduzeće u dobroj saradnji sa JPKP Lazarevac.

O tome je po završetku sednice predsednik opštine Andrija Živković rekao:

– Najznačajnija odluka jeste da smo nakon 11 godina uspeli da smanjimo cenu vode za 10 dinara po korisniku, za fizička i pravna lica, što nije veliko smanjenje, ali jeste u odnosu na dosadašnju cenu. Raduje taj podatak, iako vodosnabdevanje u Lajkovcu nije idealno, ali je poboljšano u odnosu na prethodni period. Komunalno preduzeće se trudi, koliko može sa svojim kapacitetima i kadrovskom strukturom, da održava vodovodnu mrežu i izvodi one radove koje mu po zakonu pripadaju. Naravno, ima kašnjenja, ali ulažu maksimalne napore da po zakonu i zahtevima građana urade sve na profesionalan način, tako da krajnji korisnici budu zadovoljni. Saradnja sa komunalnim preduzećem u Lazarevcu je veoma dobra, što je sigurno doprinelo tome da se smanji cena vode jer smo mi poslednjih godina, čuli ste to i po rečima direktora Bojana Bogdanovića, smanjili gubitke u vodovodnoj mreži što je uzrokovalo da se cena vode krajnjim korisnicima nakon 11 godina smanji za 10 dinara. Gledaćemo da je u budućnosti, ako bude mogućnosti, smanjimo još više. Svi čekamo puštanje sistema Stubo-Rovni u rad, nadam se da će to biti u nekoliko narednih godina, kada ćemo trajno rešiti pitanje vodosnabdevanja na celoj teritoriji opštine Lajkovac.

Predsednik Živković je rekao da je bitna, mada neuporedivo manje od smanjenja cene vode, odluka o video nadzoru na teritoriji opštine Lajkovac. „Krećemo u drugu fazu postavljanja video nadzora u varošici Lajkovac, nadam se da ćemo ove godine završiti i drugu i treću fazu. Kada dobijemo dozvolu od Ministarstva unutrašnjih poslova videćemo da konačno pustimo u rad dve već postavljene kamere za praćenje brzine.“

Živković se u izjavi za medije dotakao i zabrinjavajućeg podatka iz izveštaja Zajedničkog centra za socijalni rad:

– U Izveštaj o radu čuli smo zabrinjavajući podatak da je mnogo više umrlih lica nego rođene dece u 2021. godini. Nadam se da će mere opštine Lajkovac za povećanje nataliteta, kao i mere Vlade Srbije, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, doprineti da u narednim godinama razlika između broja umrlih i rođenih bude daleko manja. Sigurno je da će za to biti potrebno vremena, ne samo u Lajkovcu nego u celoj Srbiji. Veoma je značajno da je naša opština jedna od retkih koja izdvaja značajna sredstva za razne vidove socijalne pomoći, oko 14 miliona dinara godišnje, po čemu sigurno prednjačimo u Kolubarskom okrugu. To je socijalna politika koju je Opština Lajkovac imala i u prethodnom periodu i koja će nam biti praksa u budućnosti.

Na sednici su usvojeni izveštaji o radu u prošloj godini Kulturnog centra Hadži Ruvim, Gradske biblioteke, Turističke organizacije opštine Lajkovac JU Ustanova za sport i omladinu i Zajedničkog centra za socijalni rad Solidarnost.

Usvojeni su i izveštaji o izvršenju programa Rente i Ekologije.

Zeleno svetlo od strane odbornika dobio je i Program unapređenja kvaliteta zdravstvene zaštite.

Prihvaćen je Program korišćenja budžetskog fonda za zaštitu životne sredine u tekućoj godini.

Usvojen je i Program rada Zajedničkog centra za socijalni rad „Solidarnost“ Odeljenja u Lajkovcu za 2022. godinu.

Donete su odluke o izmenama i dopunama odluka o komunalnim delatnostima, javnim i nekategorisanim putevima, o održavanju čistoće i upravljanju pijacama, koje su administrativnog karaktera.

Predsednik Živković je prokomentarisao i rad loklanog parlamenta:  

– Raduje me što su svih 30 predstavnika lokalnog parlamenta prisutnih na sednici u većini tačaka bili ZA, što daje jedno jedinstvo i sliku da su sve odluke i izveštaji dokaz da se dobro radilo ili da postoje dobre namere da se nešto uradi u narednom periodu. Kao prvog čoveka opštine Lajkovac čudi me izostanak opozicije sa sednice lokalnog parlamenta, to je vreme i mesto da se čuje glas svih nas, da se čuju dobri predlozi koje možemo da primenimo. Ali, možda malobrojna opozicija u Lajkovcu nema jasan program i plan koji bi mogla da iznese na skupštini, koji bi doneo dobrobit lokalnoj zajednici. Sigurno je to jedan od razloga odsustva ne samo sa današnje, nego i sa prethodnih sednica.

Related posts

Leave a Comment