PLANINARI ĆIRE OBIŠLI TAORSKA VRELA

Planinari Ćire su prošlog vikenda obišli Taorska vrela, svojevrstan spomenik prirode. Akcija je okupila ukupno 59 učesnika, među kojima je bilo 13.-oro dece.

Učesnici akcije su prepuni utisaka, a predsednik PSD “Ćira” Vladan Jakovljević, koji je nebrojeno puta bio na Taorskim vrelima, iznova je oduševljen i podseća na osobenosti ovog jedinstvenog spomenika prirode:

“Staza je bila dužine 14km i veoma živopisna. Vodopadi su bili izdašni, puni vode, što nažalost nije ćesta pojava. Na stazi je bilo dosta novih učesnika i dece.

Većini je ovo bio prvi dolazak na ove terene, a nekima i prvo planinarenje. Svi su poneli lepe utiske i želju za novim akcijama.

Slapovi Taorskih vrela su spomenik prirode koji se nalaze u zapadnom delu Srbije, masivu Valjevskih planina, u podnožju planine Povlen. Taorska vrela izbijaju u selu Donji Taor, gde se i ulivaju u reku Skrapež, pritoku Zapadne Morave.

U ovom prirodnom prostoru, nekad je postojalo 12 vodenica, a sada ih je ostalo samo par…”

Područje Taorskih vrela je prepoznatljivo po vrelskoj pećini u podnožju krečnjačkog odseka, odakle i izvire glavno vrelo. U široj izvorišnoj zoni se pored glavnog vrela nalazi i više manjih periodskih izvora. Nizvodno od glavnog vrela, nataložena je najveća akumulacija bigra u ovom delu Srbije. Ona je ispresecana mnoštvom živopisnih kaskada i slapova, sa ostacima nekadašnjih vodenica, koji završavaju vodopadom na ušću Vrelskog potoka u Skrapež. Visina vodopada je oko 4,5 metara.

Slapovi Taorskih vrela nekada su se nalazili na naslovnim stranama svih turističkih časopisa bivše Jugoslavije. Bila su često upoređivana sa Plitvičkim jezerima u Hrtvatskoj, međutim, zarad potrebe vodosnabdevanja, ovo remek delo prirode je oskrnavljeno. Iako danas ne izgleda ni približno kao nekada, ovaj spomenik prirode i dalje privlači veliki broj posetilaca i ostavlja ih bez daha.

Idealno vreme za obilazak Taorskih vrela je upravo od marta, pa sve do kraja aprila. Tada je i količina vode najveća.

Related posts

Leave a Comment