UMESTO PČELARSKE IZLOŽBE, PREDAVANJE I RAZMENA SADNICA MEDONOSNIH BILJAKA

Društvo pčelara Lajkovac je u nedelju organizovalo predavanje na temu “Prolećni razvoj“. Predavač je bio jedan od najpoznatijih srpskih pčelara Miljko Šljivić.

Ranijih godina je ovaj termin tradicionalno bio rezervisan za pčelarsku izložbu, ali je pandemija korona virusa malo poremetila dinamiku njenog održavanja. Ove godine bi na redu bio mali jubilej, 15.-ta po redu regionalna manifestacija pčelara u Lajkovcu.

Na dan tradicionalne pčelarske izložbe, koja je i ove godine iz više razloga odložena, Društvo pčelara Lajkovac organizovalo je pčelarsko predavanje, koje je okupilo veliki broj pčelara.

Ovom prilikom članovima društva podeljeno je 80  sadnica  medonosnog drveta kelreuterija i po prvi put je organizovana razmena sadnica medonosnog bilja, drveća i semena.

U ime Društva pčelara Lajkovac, Predrag Kovačević, aktuelni predsednik društva kaže:

“Bio je dobar odziv pčelera i vladalo je veliko interesovanje, kako za sadnice koje su dobijali članovi, tako i za sadnice koje su bile za razmenu, a slabiji je bio odziv pčelara koji su doneli sadnice za razmenu. Želja je da ovo postane praksa, da obezbeđujemo za članove svake godine određen broj sadnica medonosnih biljaka, uz bolju organizaciju i animiranje pčelara za razmenu medonosnih biljaka.

Veliko interesovanje pčelara govori, da postoji svest da se pčelinja paša mora poboljšavati sadnjom medonosnih biljaka. Broj pčelara raste a sve manje je livada, obala, šuma, pa je jako važno da se se ozbiljnije poradi na tom planu.”

Ostaje nada, da će se tradicija održavanja regionalne pčelarske izložbe u Lajkovcu nastaviti.

Related posts

Leave a Comment