ASFALTIRAN PUT U DUBRAVI

“Asfalt smo čekali sto godina. Svi su nam samo obećavali! Evo, sada smo i to dočekali!”, kažu meštani Dubrave.

 Danas je u najvećem lajkovačkom selu Jabučju asfaltiran put koji prolazi kroz romsko naselje Dubrava, deonica je ukupne dužine dva kilometra. Vrednost radova je 15 miliona dinara, a izvođač PZP „Valjevo“.

Zajedno sa zamenikom predsednika Obradom Milutinovićem i načelnikom resornog odeljenja Opštinske uprave Predragom Mirkovićem radove je obišao predsednik opštine Andrija Živković, koji je istakao da ga čini ponosnim ispunjeno obeđanje meštanima Dubrave, koji veoma dugo čekaju na asfalt:

„Meštani ovog dela Jabučja tzv. Dubrava, gde većinski živi romska populacija, bili su nepravedno zapostavljeni svih proteklih godina, možda i decenija, i dočekali su konačno svojih pet minuta. Pre par godina u razgovoru sa ovim ljudima obećali smo da ćemo čitavu ovu deonicu dužine 2km asfaltirati, kako bi im poboljšali teške uslove života u ovom delu opštine Lajkovac i obećanje smo ispunili.

Njima ovo jako puno znači, jer dosta dece iz ovog dela sela pohađa OŠ „Dimitrije Tucović“u Jabučju. A da nema dece iz ovog romskog naselja, doveo bi se u pitanje opstanak škole. Godinama ovuda saobraća i školski autobus, prevozi decu do škole, a vožnja je bilo otežana jer je put bio loš. Asfaltirali smo čitavu deonicu, deo koji prolazi kroz romsko naselje, kao i deonicu pre njih, tzv. Put Mirkovići – Josipovići.

Ostalo je još oko 1,2km na kraju iste deonice koja pripada ubskoj opštini, što ćemo u dogovoru sa njima i taj deo asfaltirati, čime ceo taj deo Jabučja dobija izlaz prema putu koji nas spaja sa ubskom opštinom, a najveći deo sela ga koristi.

Nakon ove deonice sledi asfaltiranje 500m u Donjem kraju Jabučja, takođe romsko naselje Trebež, gde imamo oko 100 ljudi, od čega veliki broj mladih. Samo u Dubravi ima preko 200 stanovnika koji će novim putem širine 4 metra dobiti novu dimenziju života i bolje uslove a današnja slika govori više od reči. Njihova lica su nasmejana, deca su presrećna jer se konačno posle dužeg vremena osećaju kao i svi drugi stanovnici opštine Lajkovac, što me posebno raduje kad učinimo bilo šta za sve stanovnike naše opštine, za šta je ipak potrebno vreme, ali kod nas nema praznih obećanja.”

Meštanin Dubrave Stevica Đorđević, vidno uzbuđen kaže:

“Ovim putem do sada nismo mogli ni peške da prođemo toliko je put bio loš, a kamoli autom. Hvala predsedniku i potpredsedniku opštine što su imali razumevanja za naše probleme i uradili put kojim se ponosimo, a služiće nama i našoj deci jako dugo. Ima nas dosta ovde koji živimo negde, oko 350 stanovnika zajedno sa malom decom, kuća je samo više od 60, a 70-80-oro dece ide u školu autobusom koji redovno saobraća. Deca imaju sve uslove za život, samo im je falio lep put do škole a sada je i to rešeno.”

Izgradnja puta Mirkovići – Josipovići  u Gornjem kraju Jabučja u dužini od dva kolometra, čije će asfaltiranje biti kompletno završeno sutra, samo je jedno od brojnih aktuelnih gradilišta ovog ranog proleća u opštini Lajkovac.

Related posts

Leave a Comment