ODRŽANA 33. SEDNICA OPŠTINSKOG VEĆA

Opštinsko veće je na 33. sednici Opštinskog veća razmatralo 14 tačaka dnevnog reda, među kojima i Izveštaj o radu Zajedničkog centra za socijalni rad „Solidarnost“ Odeljenja u Lajkovcu za 2021. godinu, kao i Programa rada ove ustanove za tekuću godinu.

Izvestilac je bio direktor Dragan Radovanović, a posle sednice u izjavi za medije predsednik opštine Andrija Živković je prokomentarisao:

„Kao što ste čuli od direktora, imamo izuzetnu saradnju sa Centrom koji je zajednički za Ljig, Lajkovac i Mionicu. Opština Lajkovac izdvaja značajna sredstva za razne vidove socijalne pomoći, oko 15 miliona godišnje, što je puno više od ostale dve opštine u okrilju Zajedničkog centra. Poražavajući i upečatljiv podatak, po rečima direktora, jeste da je u opštini Lajkovac u 2021. rođeno 142 dece, a umrlo je 215 osoba, tako da je prirodni priraštaj izuzetno negativan. To dovodi do toga da se i u našoj opštini iz godine u godine smanjuje broj stanovnika. Uz razne državne i lokalne mere pokušaćemo da koliko-toliko smanjimo ovaj negativni trend, mada je otvaranjem raznih autoputeva glavni grad Srbije postao veoma blizu tako da dosta stanovnika Lajkovca radi u Beogradu i prijavljeno je tamo, a živi u našoj opštini. Ali, generalno, kao i u susednim opštinama, broj stanovnika u Lajkovcu opada, ne toliko drastično, ali je to ipak vidljivo.“

Na sednici su usvojeni izveštaji o radu u prošloj godini Gradske biblioteke i Turističke organizacije, kao i izveštaj načelnice Opštinske uprave o izvršenju programa Rente i Ekologije, koji su prošle godine realizovani u visini od 70 procenata, što je u proseku isto kao i prethodnih godina. Svi izveštaji će se naći pred odbornicima na redovnoj martovskoj sednici Skupštine opštine, koja će biti održana krajem meseca.

Predsednik Živković je najavio i neke značajne aktivnosti za predstojeći period:

„Sledeće nedelje nas očekuje potpisivanje ugovora za stipendiranje lajkovačkih studenata, njih 115, za tu namenu izdvojili smo oko 15 miliona dinara. Očekuje nas asfaltiranje putnih pravaca u dva romska naselja, ako vreme dozvoli, a to je Dubrava u Gornjem kraju, odnosno put Mirkovići-Josipovići, kao i manji deo deonice u Trebežu, u Donjem kraju Jabučja. Raduje me da smo ovih dana ugovorili završetak Konaka Brene Mihajlović. Juče smo imali otvaranje tendera za izgradnju Seoske kuće u Pepeljevcu, imamo nekoliko prijava i nadam se da ćemo izvođača dobiti narednih dana i da, možda, krajem meseca započnemo dugo očekivane radove. Već je nekoliko godina bila predviđena u opštinskom budžetu i, evo, očekujem da konačno krajem marta, ako vremenske prilike dozvole, krene izgradnja Seoske kuće u Pepeljevcu.“

Related posts

Leave a Comment