LITERARNA SEKCIJA „RAZIGRANO PERO” PONOVO NAJBOLJA U SRBIJI

       Literarna sekcija „Razigrano pero” OŠ „Mile Dubljević” iz Lajkovca je treći put proglašena za najbolju literarnu sekciju u Srbiji. Rukovodioci sekcije Lidija Marić Jovanović i Sonja Milovanović nagrađene za mentorski rad sa talentovanim literarcima.

       

Članovi Literarne sekcije „Razigrano pero”, pod budnim okom svojih nastavnica, neguju lepu reč i rado učestvuju  na književnim konkursima i njihova kreativnost na delu je izuzetno uspešna i ovenčana sa 50 literarnih nagrada na različitim republičkim i međunarodnim konkursima. Naši mali umetnici iz školske klupe i prethodne godine su bili vredni, pandemija ih nije sprečila da budu maštoviti i da učestvuju na mnogobrojnim  festivalima: „Sunce stihova“ u Bečeju, Šantićevi dani djece pjesnika u Mostaru, Dani Raše Popova u Mokrinu, Festival „Dječje carstvo“ u Banjaluci, Festival „Deca među narcisima“ u Čajetini, Međunarodni festival humora za decu „Gašino pero“ u Lazarevacu, Međunarodni festival „Kraljevstvo bijelih rada“ u Bijelom Polju, Festival dečjeg stvaralaštva „Umetnik iz školske klupe“ u Leskovacu, na  Međunarodnom festivalu literarnog stvaralaštva FELIS, na manifestaciji „Dani dečje poezije i proze” Draginac…

        “Značajniji uspeh od svih osvojenih nagrada i priznanja jeste interesovanje naših učenika za vannastavne aktivnosti, koje nije opalo zbog promene načina rada. Deca vole novine i izazove i potrebno je samo ponuditi im aktivnosti koje su prilagođene interesovanju, uzrastu , probuditi  kreativnost kod  njih i ohrabriti ih da pokušaju nešto novo bez straha od greške. Učestvujući u radu sekcije, proširuju svoje vidike istovremeno bogateći svoj socijalni i emocionalni svet”, kažu predani rukovodioci sekcije.

         Kreativni rad i uspesi članova literarne sekcije u predhodnoj školskoj godini doneli su Literarnoj sekciji „Razigrano pero” pobedu na Republičkom takmičenju literarnih sekcija i družina osnovnih i srednjih škola Srbije. Uspeh malih literaraca je utoliko značajniji kada se ima u vidu da je i u uslovima svetske pandemije, prelasku na onlajn nastavu i nov način rada, literarna sekcija lajkovačke škole uspela da održi visok kvalitet u svom radu i bude jedina među nagrađenima tri godine zaredom na ovom republičkom takmičenju, koje zajednički organizuju Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Društvo za srpski jezik i književnost Srbije i Zadužbina Desanke Maksimović.

         Rukovodioci Literarne sekcije „Razigrano pero” Lidija Marić Jovanović (8. put) i Sonja Milovanović (2. put) nagrađene su za mentorski rad sa učenicima i stručno vođenje sekcije nagradom „Prof. dr Slobodan Ž. Marković”.

         Članovi Literarne sekcije „Razigrano pero” u školskoj 2019/2020. godini osvojili su 50 nagrada (10 više nego prethodne školske godine) na različitim lokalnim, republičkim i međunarodnim literarnim konkursima; realizovali nekoliko kreativnih radionica, obeležili značajne praznike i književne jubileje, organizovali i realizovali izložbe i na različite načine učestvovali u kulturnom životu škole i nakon prelaska na onlajn nastavu. U prethodnoj godini objavljeno je 17 literarnih radova članova sekcije u zbornicima i zbirkama pesama i 7 literarnih radova u Internet časopisu za podsticanje dečjeg stvaralaštva „Tabla”, kao i 33 teksta o radu i uspesima sekcije i njenih članova u različitim štampanim i elektronskim medijima i na sajtu škole, uključujući i nastupe u medijima.

         Zahvaljujući brojnim nagradama koje su za svoje stvaralaštvo na različitim literarnim konkursima osvojili članovi sekcije: Marija Jeremić, Luka Radovanović, Anita Prodanić, Martin Mikić, Kalina Tomašević, Teodora Tomić, Nina Jurišić, Mihailo Aleksić, Aleksandra Ilić, Mladen Đuričić, Milica Marković, Magdalena Pavlović, Stefan Filipović i Petar Janjić, literarna sekcija lajkovačke škole kandidovala se za Republičko takmičenje.

Related posts

Leave a Comment