PET GODINA AKCIJE “ČEP ZA HENDIKEP”

Humanitarna akcija „Čep za hendikep“ otpočela je 7. decembra 216. godine i danas obeležava svoj peti  rođendan. Reč je o prikupljanju čepova od tvrde plastike, koji se koriste za izradu ortopedskih pomagala.

Akcija je otpočela najpre na području lazarevačke opštine, da bi se vremenom teritorijalno znatno proširila. Prva organizovana akcija “Čep za hendikep”, a lokacija ostavljanja čepova u prvoj akciji u lajkovačkoj opštini bila je Rasadnik cveća Petrović u Jabučiju”, da bi se kasnije uključio veći broj lajkovačkih preduzetnika. Od samog starta, izuzetno aktivan učesnik ove humanitarne akcije je Gradska biblioteka Lajkovac. Veliki broj građana sakupljene čepove donosi na lokaciju lajkovačke biblioteke, koje lajkovački bibliotekari potom periodično predaju, tako da su lajkovčani ispoljili humanost i na ovaj način.

Povodom petog rođendana, pokretač akcije “Čep za hendikep”, Ivana Spasojević iz Velikih Crljeni je danas rekla:

“Danas slavimo 5. rođendan. Krenuli smo 7. decembra 2016. godine i do današnjeg dana sakupili 1.762 kilograma čepova. Hvala svim humanim ljudima, zahvaljujući kojima je ova humanitarna akcija opstala. Upravo zahvaljujući njihovoj upornosti i istrajnosti, usrećili smo i stvalili osmeh na lice mnogim osobama,  kojima je naša pomoć bila potrebna. Cinite i dalje dobra dela, jer ako se ne vrate vama, sigurno se vraćaju vašoj deci!”

Ivana Spasojević iz Velikih Crljeni je i sama osoba sa invaliditetom, a osim što je pokretač, sve vreme je bespoštedno aktivno uključena u realizaciju akcije. Ivana je, kao i mnogi drugi učesnici ove akcije, za svoj trud dobijaju zaslužena priznanja zajednice.

Akcija “Čep za hendikep” zapravo ima nekoliko ciljeva: na prvom mestu jeste humanost, povećanje kvaliteta života osoba sa invaliditetom, menjanje svesti o osobama sa invaliditetoma, kao i podizanje kompletne ekološke svesti kod građana, posebno kod dece i omladine. Akcija podrazumeva prikupljanje svih vrsta plastičnih čepova, koji se kasnije recikliraju i na taj način se obezbeđuju neophodna ortopedska pomagala.

Akcijom “Čep za hendikep” do sada su ostvareni zapaženi rezultati, a akciji se pridružuje sve veći broj gradova i opština.

Related posts

Leave a Comment