SVETSKI DAN BORBE PROTIV AIDS-a OBELEŽEN MEĐU LAJKOVAČKIM SREDNJOŠKOLCIMA

U organizaciji lajkovačkog Crvenog krsta i u saradnji sa lokalnim Domom zdravlja i SŠ “17. septembar”, prikladno je među lajkovačkim srednjoškolcima obeležen 1.decembar – Svetski dan borbe protiv AIDS-a. Interaktivno predavanje srednjoškolcima održali su sci. ginekologije dr Maja Aleksić i u ime  patronažne službe lajkovačkog Doma zdravlja  Zorica Stanković.

Svetski dan borbe protiv side je prilika da se pošalje poruka o neophodnosti brige za sopstveno zdravlje, neophodnosti  smanjenja individualinih rizika u koje najčešće mladi stupaju, te su srednjoškolci prava ciljna grupa u ovoj sredini koja treba da dobije sve informacije o ključnim momentima kojima se može sprečiti širenja ove zarazne bolesti.

Edukacija, prevencija i promocija su ključne metode, vršnjačka edukacija, rano testiranje i promocija upotrebe kondoma su i i svetski zlatni standard u sperčavanju širenja infekcije HIV-om. Stoga je današnje predavanje bilo dragoceno mladima, koji su sve vreme bili i aktivni učesnici, popunjavali su i test znanja o HIV-u I AIDS-u.

Iz Zavoda za javno zdravlje Valjevo je saopšteno, da su tokom prošle godine u Kolubarskom okrugu registrovana tri lica zaražena HIV-om i dve novoobolele osobe od side, koje su testirane u fazi bolesti.

“Sve te osobe registrovane u prošloj godini su muškog pola i svi su u trećoj i četvrtoj deceniji života. Što se tiče 2021. godine, nemamo prijave novih infekcija, ali se mora ovde naglasiti da se baza sumira ne u tekućoj, već početkom naredne godine. Prvi evidentirani slučaj u Kolubarskom okrugu zabeležen je 1989. godine, a prva prijava slučaja bila je 1990. Do danas imamo kompletnu dokumentaciju za 48 osoba. Sve opštine su zastupljene, sve uzrasne kategorije i svi putevi transmisije. Dominira seksualni put prenosa”, predočila je epidemiolog dr Biljana Rajković.

Ovogodišnja tema obeležavanja Svetskog dana borbe protiv HIV-a/AIDS-a je „Okončanje epidemije HIV-a: ravnopravan pristup, svačiji glas“

Svake godine, organizacije i pojedinci širom sveta skreću pažnju na epidemiju HIV-a, nastoje da brojnim aktivnostima povećaju svest i znanje o HIV-u, govore protiv stigme osoba sa HIV-om i pozivaju na pojačane aktivnosti koje bi za krajni cilj imale okončanje epidemije HIV-a.

Svetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a, koji se od 1988. godine svake godine obležava 1. decembra, prilika je da ljudi širom sveta ujedine svoje napore u borbi protiv HIV-a, iskažu svoju podršku osobama koje žive sa HIV-om i prisete se onih koji su umrli od bolesti povezane sa HIV -om.

Related posts

Leave a Comment