UDRUŽENJE “BaziMili” STARTOVALO SA RADIONICAMA STARIH ZANATA ZA DECU I RODITELJE

U prostorijama Udruženja “BaziMili” Lajkovac, za pomoć osobama sa autizmom i drugim teškoćama u razvoju , upravo  20. novembra, na Svetski dan deteta, radionicom pustovanja vune, otpočeo je najavljeni serijal radionica tradicionalnih zanata, namenjenih deci i roditeljima.

Tokom najave radionica vladalo je izuzetno veliko interesovanje potencijalnih polaznika, a prva radionica animirala je i okupila oko desetak polaznika, što je optimalan broj za jedan kvalitetan rad radionice ovog tipa, rekla je predsednica udruženja BaziMili, dodajući da će narednim radionicama biti obuhvaćeni drugi tradicionalni, odnosno stari zanati, a da će zbog velikog interesovanja radionica pustovanja vune svakako biti ponovljena.

Blizu tri sata proveli su  polaznici pomno slušajući i prateći instrukcije rukovodioca radionice Aleksandre Drekalović Dragaš, vrsnog i stručnog poznavaoca tradicionalnih zanata i tehnika, a rezultati rada radionice na temu jeseni bili su sjajni. Polaznici su najstarijom tehnikom obrade vune napravili brojne dekorativne i upotrebljive proizvode. Svi su bili vrlo posvećeni cilju, da ovladaju tehnikom pustovanja i da naprave što efektniji proizvod.

Zaista je bilo fascinantno videti tu posvećenost, strpljenje, želju da se savlada nešto novo.

Posebno je važna činjenica, da radionice tradicionalnih zanata za decu i roditelje imaju višestruke ciljeve, posebno za decu sa teškoćama u razvoju.  Osim što kroz druženje i igru uče nešto korisno i novo, korišćenje prirodnih materijala utiče terapeutski na decu i razvija njihovu psihomotoriku, naglašavaju organizatori.

Preostale, u najavljenom serijalu radionica biće u istom duhu i sa istim ciljevima,najavljuju iz Udruženja BaziMili. Organizatori će, kažu, pratiti ritam dece i kreirati atmosferu radionica, inspirisanih temom jeseni.  

Aleksandre Drekalović Dragaš, rukovodilac radionice pustovanja vune u Udruženju “BaziMili” izuzetno je zadovoljna odzivom polaznika i njihovim angažovanjem, kao i rezultatima koje su postigli tokom radionice.

Radionica pustovanja vune bila je više nego uspešan start serijala radionica starih zanata, koju ove jeseni organizuje Udruženje BaziMili Lajkovac, za pomoć deci sa autizmom i drugim teškoćama u razvoju.

Ono što posebno raduje je činjenica, da su nakon pauze koja je usledila po realizaciji prethodnog projekta i u nedostatku izvora finansiranja, zahvaljujući humanitarnim akcijama Lajkovčana, prostorije Udruženja BaziMili ponovo oživele. U kojoj meri ovakva okupljanja znače, moglo se jasno videti na licima učesnika radionice. Radionice starih zanata su očigledno izuzetno dragocene, posebno ove korona jeseni, podjednako i deci sa teškoćama u razvoju i njihovim roditeljima.

Pandemija korona virusa je svakako promenila svakodnevicu najmlađih i donela nove probleme, posebno deci sa autizmom i drugim teškoćama u razvoju i njihovim porodicama. Na zajednici je da te problem ublaži, a ovo je jedan od pozitivnih primera i potvrda neophodnosti funkcionisanja Inkluzivnog centra.

Related posts

Leave a Comment