HUMANOST OMOGUĆILA ODRŽIVOST INKLUZIVNOG CENTRA

Da nečije malo, posebno u pravom trenutku, može značiti mnogo, potvrđuje i situacija u kojoj se nadavno našlo Udruženje BaziMili Lajkovac, za pomoć deci sa autizmom i drugim teškoćama u razvoju.

Naime, po okončanju šestomesečnog projekta Inkluzivni centar “Podrska detetu i porodici”, čija realizacija je otpočela krajem prošle godine, udruženje je prethodnih meseci došlo u situaciju da nema sredstava za nastavak projekta, koji je imao sve reference održivosti, pa ni sredstava za plaćanje najosnovnijih računa.

Na prve apele za pomoć Udruženju BaziMili odazvali su se najpre Centar za poljoprivredu Lajkovac i firma “Iva – Agrar”, pojedini građani, a potom lajkovački sportski klubovi. Lajkovački sportski humanitarni karavan pokrenuo je FK Železničar, potom su, osim na fudbalskom gradskom derbiju, kutije za prikupljanje sredstava za pomoć Udruženju BaziMili postavljane na utakmicama odbojkašica, košarkaša, a sinoć i na futsal utakmici. Ono što je bitno, jeste činjenica da nije reč o nekim velikim prikupljenim sredstvima, ali je činjenica da su se ovom humanitarnom karavanu svi akteri pridružili sa iskrenom željom da pomognu, a posebno je bitno da je pomoć stigla u pravom trenutku.

Sa prvim sakupljenim sredstvima, udruženje je najpre platilo zaostale račune, što je omogućilo ponovno okupljanje i boravak dece u prostorijama, a potom i realizaciju planiranih radionica. Bez grejanja, interneta, telefona, neophodnog didaktičkog i drugog materijala, angažovanja stručnih lica, jednostavno bi se stalo, do realizacije nekog novog projekta ili novih većih donacija. Jednostavno je to sudbina udruženja, koje opstaje zahvaljujući upravo projektima i donacijama.

Sa vidnim entuzijazmom,  udruženje je u međuvremenu na sve raspoložive načine nastojalo da održi rad Inkluzivnog centra i po završetku realizacije projekta koji je dobio podršku Vlade Švajcarske “Zajedno za aktivno građansko drustvo – ACT”, koji sprovode Helvetas Swiss Intercooperation i Građanske Inicijative.

Ideja o realizaciji projekta Inkluzivni centar “Podrška detetu i porodici” nastala je kao odgovor na situaciju prouzrokovanu Kovidom – 19, sa ciljem da se prvenstveno pomogne deci sa teškoćama u razvoju i njihovim porodicama, kao i svoj ostaloj deci i porodicama koji su se našli u izazovnim situacijama usled pandemije. Inkluzivni centar je podrazumevao svakodnevni boravak dece, individualne tretmane od strane logopeda, edukativno – kreativne radionice, mogućnost povezivanja i udruživanja roditelja dece sa teškoćama u razvoju…

Tokom   realizacije ovog projekta srušene su mnoge barijere i u značajnoj meri razbijeni tabui u maloj sredini. Posebnu, nemerljivu i dragocenu podršku deci sa teškoćama u razvoju dali su svojim aktivnim učešćem njihovi vršnjaci iz vrtića, osnovci i srednjoškolci. Još jednom se u praksi pokazalo i da deca definitivno namaju predrasude. Posebno je vredna pažnje činjenica, da se iz redova lajkovačkih srednjoškolaca regrutovao veliki broj volontera Udruženja BaziMili.

Kako saznajemo, ne samo da je trenutna egzistencijalna kriza, koja je mogla da potraje do realizacije prvog narednog projekta, prevaziđena, Udruženje BaziMili već kroz koji dan kreče i sa novim radionicama.

Deca sa teškoćama u razvoju i Udruženje BaziMili su ove jeseni baš uspeli da ujedine Lajkočane, a ova jesen ostaće za udruženje i lokalnu zajednicu zapamćena i po tome, da je zaživela nova usluga socijalne zaštite Lični pratilac deteta.

Sve ovo izuzetno puno znači deci sa autizmom i drugim teškoćama u razvoju, kao i njihovim porodicama. Dragocen im je svaki vid socijalizacije, rad sa stručnim licima, učešće u radionicama i svaki oblik  organizovane brige.

Do sada su lokalna samouprava, Udruženje BaziMili (koje su na inicijativu Milice Nikolić osnovali roditelji dece sa teškoćama u razvoju), lokalni privrednici, sportski klubovi i građani Lajkovca, uradili gotovo sve što se moglo uraditi prateći postojeće vidljive potrebe ove osetljive grupe, a dalje aktivnosti u najvećoj meri zavise od otvorenosti i spremnosti roditelja dece sa teškoćama u razvoju da svoju decu uključe u raspoložive mogućnosti uključivanja u društvenu zajednicu. Po svemu sudeći, pasivnost i osama su i u ovom slučaju najbeskorisnije rešenje, posebno loše za dete sa teškoćom u razvoju.

Podsećamo, a i za one koji to još uvek ne znaju, prostorije Udruženja BaziMili su u ulici Kralja Petra Prvog broj 4, zainteresovani se mogu javiti na broj telefona 061/ 1659 – 552 ili elektronskom poštom na mail:  info@bazimili.org.rs

Related posts

Leave a Comment