ODRŽANA (VANREDNA) 14. PČELARSKA IZLOŽBA

Lajkovac je danas, po 14.-ti put bio domaćin pčelarske uzložbe, u organizaciji Društva pćelara Lajkovac. Tradicionalna regionalna pčelarska izložba, koja se u Lajkovcu održava poslednje nedelje marta, zbog okolnosti pandemije nije održana, pa je Društvo pćelara odlučilo da organizuje vanrednu pčelarsku izložbu. Opet shodno okolnostima pandemije, bitno su redukovani i broj učesnika i broj izlagača, a izostao je i uobičajeni prateći kulturno – umetnički program, kao i druženje učesnika nakon manifestacije.

Izložba pčelinjih proizvoda i pčelarske opreme manjeg broja izlagača upriličena je i ovoga puta u prepodnevnim satima na platou Gradske kuće. Novina su tipske tezge za izlagače, koje su baš efektne.

Ni ovoga puta nije izostalo stručno predavanje za pčelare, koje je u sali Gradske kuće održao Veroljub Umeljić iz Kragujevca, uvaženi pčelar i pisac najznačajnije pčelarske literature na našim prostorima. Teme obuhvaćene stručnim predavanjem su: “Seoba pčelinjih društava radi postizanja velikih prinosa meda” i “Dobijanje pčelinjih proizvoda – med, vosak, propolis, cvetni prah, mleč, pčelinji otrov”. I pored toga što je pozvan manji broj gostiju, predavanju je s velikim zanimanjem prisustvovao veliki broj pčelara.

U ime organizatora manifestacije, predsednik Društva pčelara Lajkovac Predrag Kovačević je za portal lajkovacnadlanu.rs rekao:

“Danas smo vanredno održali pčelarsku izložbu koju tradicionalno održavamo svake godine krajem marta. Ovu, četrnaestu po redu izložbu, smo organizovali u dosta užem obimu u smislu da nismo pozivali goste iz brojnih udruženja sa kojima se redovno posećujemo a izostavili smo i kulturno – umetnički program. Vreme nas je danas izuzetno poslužilo, mada smo bili spremni i za lošije uslove. Mozemo da se pohvalimo novim tezgicama koje smo izradili za ovu priliku a koristićemo ih i u buduće, samim tim smo estetski i praktično podigli izložbu na malo viši nivo.

Ova izložba je značajna iz razloga da se predstavimo građanima i približimo im pčelinje proizvode, koji su u ovim uslovima borbe protiv korona virusa veoma traženi. Bitno je da građani upoznaju svoje komšije pčelare i ljude od poverenja kod kojih se mogu snabdevati kvalitetnim pčelinjim proizvodima.

Pčelarsko predavanje u sali opštine održao je uvaženi pčelar i pisac najznačajnije pčelarske literature na našim prostorima, Veroljub Umeljić iz Kragujevca.

Nadam se da ćemo sledeće godine moći da organizujemo pčelarsku izlozbu u vreme kada su svi to navikli, krajem marta. Takođe se nadam da ćemo moći tu izlozbu da održimo uz prisustvo brojnih gostiju i posetilaca, kao što smo to činili i ranijih godina.”

Lajkovčani su danas imali priliku i da kupe med i proizvode od meda, a tegla meda dostigla je cenu od hiljadu dinara.

Pandemija korona virusa uzima svoj danak u gotovo svim sferama, pa i u dinamici održavanja tradicionalnih manifestacija. Regionalna pčelarska izložba koja se održava u Lajkovcu ima svoj značaj u okruženju i mesto u kalendaru važnijih pčelarskih manifestacija, redovno je okupljala sve veće proizvođače pčelinjih proizvoda i pčelarske opreme i pozicionirala lajkovačke pčelare na pčelarsku mapu Srbije.

Related posts

Leave a Comment