LAJKOVAC JE PONOSAN NA dr TIJANU BOJIĆ

Jedna vest iz sveta nauke upravo obilazi planetu, a posebno je obradovala Lajkovčane. U pitanju je veliki uspeh projekta Instituta „Vinča“ na međunarodnom konkursu, pod rukovodstvom dr Tijane Bojić.

Naučno-inovativni projekat „Inovativna terapija bromazepamom u kombinaciji sa nervnom stimulacijom za lečenje retke Menijerove bolesti“ (Innovative therapy of bromazepam combined with nerve stimulation in the treatment of rare disease Menier) pod rukovodstvom dr Tijane Bojić, naučnog savetnika iz Instituta za nuklearne nauke „Vinča“ učestvovao je  na međunarodnom konkursu Zhonguancun International Exchange Conference 2021.

http://bestech.ittn.com.cn/itc/#/project2021/38

Projekat je ušao u najuži izbor od 100 najboljih inovativnih projekata (od 3000 projekata koji su učestvovali u konkursu). Od deset naučnih kategorija u kojima je obavljena selekcija, u kategoriji „Biotehnologija i inovativna medicina“ projekat je zauzeo drugo mesto (od 10 najboljih).  

Dr Tijana Bojić je odrasla u Lajkovcu, gde je završila osnovnu školu, potom Gimnaziju u Lazarevcu, studije medicine u Beogradu a doktorat na Univerzitetu u Bolonji. Živi i radi u Beogradu.  Najveću podršku i oslonac u životu i radu nalazi u majci, dr Nataliji Milijanović, rođenoj Lajkovčanki, specijalisti ortopedije vilica u penziji. Redovno dolazi u Lajkovac, a sa majkom, rodbinom i prijateljima iz Lajkovca i okoline neguje uzajamnu podršku, ljudskost, pažnju i poštovanje. Njen lični Lajkovac je mesto detinjstva i srećnog odrastanja, mesto odmora i obnove snaga.

Duguje, kaže, beskrajnu zahvalnost Lajkovčanima na nesebičnoj širokoj duši i podršci u teškim životnim trenucima:

„Lajkovac vidim kao šaren… Mesto starosedelaca, zemljoradnika i ljudi koji su dolazili sa razvojem Lajkovca i donosili svoje nove, lične pečate varoši. Lajkovac je upravo susret starog, tradicionalnog srpskog sela sa prugom koja od 1908. godine donosi duh Beograda i duh dalekog mora. Lazarevac i kop „Kolubara“ doneli su rudarska zanimanja Lajkovčanima, koji u duši još uvek lete snovima o bogatim domaćinstvima i tradicionalnom poretku stvari. Žene Lajkovca su njegov najlepši ukras i najveća vrednost koje pametni i zaljubljeni Lajkovčani znaju da čuvaju i cene kao zenicu oka. Vredne, umešne, beskrajno odane porodici, kao da imaju „višak ljubavi“ koja sipa i presipa njihove kuće…To je Lajkovac kom se vraćam, a ovaj uspeh je jedno veliko hvala za tihu nepobedivu ljubav Lajkovčanki i široko zaštitničko srce Lajkovčana, koji su me pratili svih ovih godina,“ rekla je sa puno emocija i nostalgije dr Tijana Bojić za portal lajkovacnadlanu.rs.

Related posts

Leave a Comment

seven + 5 =