MANIFESTACIJA “HAJDUČKI RASTANAK”

Turistička organizacija opštine Lajkovac tradicionalno će na Mitrovdan 8. novembra održati manifestaciju “Hajdučki rastanak”. Autentična koreografija manifestacije “Hajdučki rastanak” podseća kada su se u doba Turaka hajduci sastajali o Đurđevdanu i odlazili u šumu, a o Mitrovdanu rastajali i odlazili na zimovnik kod jataka.

Zbog aktuelne situacije sa korona virusom, ove godine će manifestacija biti realizovana skromnije, sa manjim brojem učesnika u odnosu na ranije godine.

Organizator manifestacije je Turistička organizacije opština lajkovac, a autor manifestacije je njen direktor Milutin Ranković. U režiji Milutina Rankovića “Hajdučki rastanak”  održava se blizu dve decenije, često baš na Mitrovdan, kako su to hajduci vekovima i činili.

Mitrovdan je vekovima u narodu bio praznik na koji su se hajduci rastajali, pa je i do danas ostala izreka “Mitrov danak – hajdučki rastanak, Đurđev danak – hajdučki sastanak.” Turistička organizacija opštine Lajkovac i njen direktor Milutin Ranković, autor ove manifestacije koja podseća na epska vremena hajduka i jataka, ima za cilj da privuče domaće i srane turiste i trajne kulturne i običajne vrednosti otrgne od zaborava. Upravo sa tim ciljevima, održavanje manifestacije “Hajdučki rastanak” o Mitrovdanu i “Hajdučki sastanak” o Đurđevdanu otpočelo je pre 17 godina.

Mitrovdan je u našem narodu bio dan kada su harambaše raspuštale svoje čete, pa su hajduci do Đurđevdana zimovali kod jataka, što je važilo kao nepisani zakon, koji se stolećima nije menjao, jer kako Vuk Karadžić piše “Hajdučkoj reči, koja po pravilu nikada nije pogažena, ravna je bila Arnautska besa.” – kaže Milutin Ranković, i dodaje da hajduci nisu interesantni samo za Srbiju, u kojoj ih je svakako bilo, posebno u doba vladavine Otomanske imperije, već i za Crnu Goru, Bosnu, Hercegovinu, Hrvatsku i ceo Balkan, kao i Poljsku (primer je čuveni hajduk Janošik), Slovačku, prostore Ugarske i Austrijske carevine… Način njihovog života, odevanja, veštine koje su posedovali, ciklusi poezije koji su im posvećeni i muzika uz koju su opevani, svakako su inspirativni i savremenim piscima, koreografima, scenaristima, etnolozima, koji i jesu u obavezi da se sve to ne pretvori u kič, neukus i neuspešne replike, kako bi turistima bio ponuđen kvalitetan, sadržajan pa i edukativni program.

Manifestacija je upisana u kalendar događaja Turističke organizacije Srbije.

Related posts

Leave a Comment