INTERNACIONALNOM VEČEROM KRUNISAN PROJEKAT “MLADI BEZ GRANICA”

U organizaciji Ženskog udruženja kolubarskog okruga (ŽUKO), a uz podršku Komesarijata za izbegla i raseljena lica Republike Srbije i UN agencije za migracije, održana je najavljena manifestacija “Internacionalna večera”.

Cilj događaja je smanjenje rasnih i nacionalnih netrpeljivosti prema maloletnim migrantima bez roditeljske pratnje smeštenih u Centru Bogovađa. Na manifestaciji su predstavljene zemlje iz kojih deca smeštena u Bogovađi dolaze, a poslužena je i njihova nacionalna hrana. Bila je ovo prilika, da domicilno stanovništvo upozna nove kulture, ljude kao i njihova nacionalna jela. Ovom prilikom predstavljene su  kulture Avganistana, Irana i Somalije.

Predsednica ŽUKO, udruženja koje deluje na području Kolubarskog okruga i GO Lazarevac, Jelena Ružić kaže: “Cilj manifestacije bio je da stanovnicima Lazarevca i okoline približimo kulturu i tradiciju naroda dece koja borave u Bogovađi, kao i da im kroz flajere pružimo važne informacije o zemljama iz kojih ta deca dolaze.

Prolaznici su bili vrlo zainteresovani da saznaju više, porazgovaraju sa decom i probaju hranu iz Irana, Somalije ili Avganistana. Družili smo se kod Rudarske u glavnoj ulici u Lazarevcu i želeli smo da našim sugrađanima približimo kulturu Avganistanu, Irana i Somalije i mislim da smo u tome uspeli.

“Želim da idem kući, ali dom su usta ajkule. Dom je cev puške i niko ne bi otišao od kuće osim ako te dom ne potera do obale”, rekao je Warsan Shire i kao ao što ovaj citat kaže, niko ne odlazi od kuće osim ako ga muka ne natera. Upravo zato, treba uvek da se potrudimo da pokažemo empatiju prema migrantima, posebno prema maloletnoj deci koja ovu bitku biju sasvim sami, bez pratnje roditelja ili neke punoletne osobe.“

Internacionalna večera je zapravo kruna višemesečnog vrlo sadržajnog i celishodnog projekta pod nazivom “Mladi bez granica”, koji realizuje Žensko udruženje kolubarskog okrugo (ŽUKO), podržan od strane Internacionalne organizacije za migracije, sredstvima EU, namenjen migrantima bez roditeljske pratnje smeštenim u Centru za azil Bogovađa.

Related posts

Leave a Comment