ODRŽANO KNJIŽEVNO VEČE I PROMOCIJA ČASOPISA “HAJR”

U organizaciji Udruženja žrtava nasilja “Hajr” i Gradske biblioteke Lajkovac, u Gradskoj kući u Lajkovcu održano je književno veče i promocija časopisa “HAJR”, na temu „Kulturom protiv svakog oblika zla“, a pod simboličnim i ilustrativnim naslovom “Pokušaj da hodaš u mojim cipelama”.

Kulturni karavan “HAJR” konačno je stigao i u Lajkovac!

Naime, ideja za književno veče “Pokušaj da hodaš u mojim cipelama” i promociju časopisa “HAJR” u Lajkovcu prisutna je duže od godinu dana, ali je, usled okolnosti pandemije prvenstveno, stalno prolongirana njena realizacija.

Pozdravnu reč prisutnima uputile su Biljana Bogdanović – direktorka Gradske biblioteke Lajkovac, koja je obećala maksimalnu pomoć i saradnju, potom Hajrija  Ramadani –   predsednica Udruženja žrtava nasilja „ Hajr i “Aleksandra Pilipović – koordinator UŽN Hajr za Lajkovac, koje su govorile o dosadašnjem radu i planovima Udruženja “HAJR” i Kancelarije u Lajkovcu.

Moderator večeri bila je Dragana Simić, urednica časopisa “HAJR”.

Program večeri sastojao se iz dva dela. Prvi deo bio je posvećen promociji časopisa “HAJR” i ulozi medija o izveštavanju o nasilju i u tom prvom delu govorile su Dragana Simić – urednica časopisa “HAJR”, časopisa od društvenog interesa, periodike informativno-edukativne koja se bavi osetljivim temama, i novinar Snežana Bilić na temu  “Mediji i izveštavanje o nasilju”, koja je govorila o specifičnostima male sredine u izveštavanju na ovu osetljivu temu.

Posebnu pažnju prisutnih izazvalo je obraćanje pr. dr. Jovana Marića, nakon čega je program večeri definitivno dobio interaktivni karakter.

“Ono što najviše zabrinjava je potencijalna sudbina koja čeka čovečanstvo. Fututolozi kažu da će do 2050. godine glavni uzrok smrti biti nasilna smrt. Nasilje će biti sve veće i veće, medicina će lečiti probleme raka, srčane probleme kao i razne druge bolesti, ali neće moći da izleče potrebu ljudskog bića za nasiljem,” naglasio je ugledni psihijatar Marić.

Brižljivo je bio osmišljen i književni deo programa, po nazivom “Probaj da hodaš u mojim cipelama”.

Bilo je reči o svim aspektima problema nasilja, uz poruku, da je problem nasilja zajednički problem svih nas, protiv koga se mora boriti svim sredststvima i da u borbu protiv nasilja moraju biti uključeni svi činioci u društvenoj zajednici.

Po završetku programa usledila je najavljena podela Zahvalnica prijateljima Udruženja “HAJR”.  Svima koji nisu prisustvovali ovoj večeri, Zahvalnice će biti uručene na prvom narednom okupljanju, koje je planirano u novembru povodom  “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama”.

Posetioci, doduše malobrojni, imali su jedno izuzetno sadržajno veče, interktivnog karaktera, sa jedinstvenim ciljem borbe protiv svakog oblika nasilja.

Related posts

Leave a Comment